Майчинство

Странни симптоми след раждане

Какво се случва с тялото и ума след края на бременността?

31.03.2015г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Периодът на бременността е бурен, изпълнен с много различни промени, състояния и тревоги. След раждането неудобствата от бременността приключват, но е възможно да се появяват някои странни симптоми, за които повечето родилки не подозират!

Кървене

След идването на бебето идва кървенето. Няма значение дали сте родили естествено или секцио. Кървенето идва от мястото, където плацентата е била захваната за маточната стена. В първите дни кървенето е по-тежко от нормален менструален цикъл.

След няколко дни течението намалява и цветът се нормализира. Имайте предвид, че кървенето може да продължи между 4 и 6 седмици.

Плач

Вашите хормони ще бушуват в този момент. Но не се плашете, ако изпадате в неудържим плач без реална причина. Докато всички хормони влязат обратно в норма, това ще се случва. Обикновено плачът подсказва, че сте неизмерно щастливи, така че не се притеснявайте.

Много жени споделят, че в тези странни моменти съпрузите им ги гледат странно, а в следващите моменти заедно започват да се смеят! Не е ли това едно прекрасно изживяване?!

Изпотяване

Същите тези бушуващи хормони могат да ви накарат да се изпотявате доста по-обилно, особено нощем. Възможно е потта да е лепкава и гореща, в други случаи ледена. Пазете чиста нощница в близост до вас, за да можете да реагирате през нощта и да смените дрехите си.

Подуване

Подуването е характерно за бременността. Но сега тялото трябва да намери начин да се отърве от излишните течности, складирани по време на бременността. След раждането от тялото се изхвърлят доста голям обем течности.

Голям корем

Често коремът не се връща в старите си нормални размери веднага, независимо че сте родили бебето, плацентата е излязла и сте се освободили от всички излишни течности. Матката е уголемила размерите си многократно през 9-те месеца. Сега ще й е нужно време, за да се възстанови.

Това предизвиква доста солидно издуване на корема.

Блаженство

Бихте си помислили, че блаженството не би трябвало да спада към странните симптоми, но е така. Усещането за блаженство и щастие е най-нормалното нещо, случващо се в живота на една майка на здраво бебе.

Нормално е да се наслаждавате на новия живот, който сте довели на този свят, да искате да прекарате цялото си време с него, да му се любувате и радвате.

Коментирай