Майчинство

Знаци, че ще бъдете добра майка

Дори и да не мислите така

11.12.2015г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако скоро сте станала майка, децата ви са малко по-големи или пък тази отговорност ви предстои, няма съмнение, че често си задавате въпроса „Дали съм или ще бъда добра майка?“. Съмненията пораждат страхове, които пречат на майчинството. Ако разпознаете в себе си няколкото сигурни знака, които споделяме по-долу, няма съмнение, че сте или ще бъдете добра майка.

Вие сте силна

Знаете, че да бъдеш майка, означава да сте най-добрият приятел и подкрепа за децата ви. Прегръщате ги често, но сте достатъчно силни, за да знаете кога да определите граници, да налагате дисциплина и да учите на това как трябва да се справят децата ви в определени житейски ситуации.

Не се страхувате да поискате помощ

Ежедневието на майката е натоварено, понякога повече отколкото нейните очаквания. Вие осъзнавате, че ще има моменти, в които ще ви е нужна помощта на близки и роднини в отглеждането и възпитанието на децата.

За вас синдромът наречен „супер жена“ не съществува, защото знаете, че това е рецепта за изтощение. Добрата майка показва на децата си, че да поискаш помощ не е лошо и че това е част от общуването между хората, да си помагаме.

Знаете кога и как да кажете „Не!“

Да можеш да откажеш е ключов елемент от това да бъдеш майка. Децата ще искат какво ли не, ще опитват да налагат мнение, емоции, да ви манипулират понякога. Но ако знаете как да откажете и проявите нужната твърдост на характера, търпение и благ тон, няма съмнение, че ще бъдете добра майка.

Обичате да правите хората щастливи

Добрите майки знаят, че щастието на децата им трябва да е ежедневие, а не да се проявява в определени моменти. Ако вие винаги се стремите да усмихвате хората край себе си, показвате добронамереност, имате позитивна нагласа към живота, няма съмнение, че и децата ви ще получат от тази любов. Което веднага ви превръща в добра майка.

Обичате деца

За да бъдеш добра майка трябва да изпитваш симпатии, привличане и разбира се любов към децата. Майчинството не бива да е на всяка цена. Ако във вас тази любов вече е събудена, носите я в себе си, означава че ще бъдете добра майка.

Свързани статии

Притежавате креативност и търпение

В игрите и заниманията с децата, майките се налага да умеят какво ли не, включително да рисуват, изработват странни предмети, играчки и всичко, което би зарадвало децата им. Не всички майки притежават търпение и креативност да участват активно в тези занимания с децата. Но ако вие обичате да рисувате и да се забавлявате, когато край вас има деца, няма съмнение, че ще бъдете добра майка.

Коментирай