Майчинство

3 забранени фрази от майки към синове

Какво никога не трябва да казвате на сина си?

07.03.2016г. / 15 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Това е повече от ясно и вероятно всеки родител може да каже това за себе си. Понякога обаче в стремежа си да накараме децата си да мислят и действат по правилния според нас начин, ние като родители упражняваме силен натиск върху тях, който често оставя трайни белези в съзнанието и ценностната им система.

Да възпиташ силен и независим мъж е едно от желанията на всяка мъжка майка. Лошото е, че методите невинаги са правилни, а много родители не го осъзнават.

Вероятно повечето хора са казвали неща на децата и по-специално на синовете си, с които смятат, че ще провокират правилното им поведение. Ако не това, то поне сме чували други родители да изричат тези ужасни думи към децата си.

Кои са те и защо не трябва да казвате това на синовете си?

„Така никога няма да постигнеш нищо!“

Изумяващо, но тази негативна фраза е често срещана. Всеки я е чувал ако не за себе си, то поне по адрес на някого.

Не можем да очакваме резултати от едно дете, ако му казваме, че не става за нищо. Подбудите вероятно са добронамерени, но подходът е крайно неправилен.

Има други думи, с които може да се намекне на детето, че поведението му е неправилно и ако продължава така, надали ще има успех. Но в тези изрази и думи като „никога“ и „няма да постигнеш“ не трябва да имат място, защото предварително създават нагласа у детето, че възможностите му са ограничени.

То няма да има желание да се развива, да учи нови неща. Винаги ще смята, че капацитетът му е ограничен. Самочувствието му ще е ниско и няма да осъзнава реалното си място в обществото.

„Не бъди такъв страхливец!“

Последното, което детето има нужда да чуе, е че е страхливец. Ако наистина искате да окуражите или накарате детето да превъзмогне себе си, за да се справи с нещо, трябва да го насърчавате, а не да му посочвате неговите слабости.

Чрез негативизъм няма как да подействате мотивиращо на едно дете. Като му изтъквате недостатъците, също няма да се получи. Вместо това наблегнете на позитивните му качества, които биха могли да му бъдат от полза. Нека се научи да използва потенциала си, а не да смята, че няма такъв.

„Същият си като баща си/сестра си/брат си!“

Сравнението с други близки хора е най-лошото, което можете да направите спрямо едно момче, а и момиче. Когато родителите правят това, най-често сравняват негативни черти.

В зависимост от контекста трябва да сме много внимателни, когато упрекваме детето. С подобни сравнения можем да предизвикаме не само омраза към себе си у детето, но и към обекта, с когото го сравняваме.

Ако в мнението на майката ясно личи неодобрението на личността, с която сравнява сина си, той неминуемо ще се настрои зле към тази личност. Към себе си също няма да изгради достатъчно уважение, а това пречи в много отношения в живота занапред.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Майка ми непрекъснато ми повтаряше,че приличам на баща ми!А това ме нараняваше!В живота си не постигнах нищо!След време разбрах,че баща ми просто е бил унищожен от жената,която е обичал,майка ми!Сигурно и за това го е намразила!След време нещата ми станаха ясни,но вече беше много късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар