Майчинство

Чести грешки, които допускат бабите и дядовците

Не казвайте на родителите как да отглеждат децата си

15.04.2016г. / 16 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на внуците е голямо събитие в живота на всяка баба и дядо. Възрастните родители се чувстват длъжни да помагат със съвети, грижи, но често допускат и големи грешки, които невинаги осъзнават и съумяват да поправят. Вижте най-честите от тях.

Не казвайте на родителите как да отглеждат децата си

Бабите и дядовците имат един лош навик – да осъждат методите на възпитание на родителите на техните внуци. Ако не сте съгласни с решенията им, или замълчете, или намерете точен и безконфликтен път на комуникация. Вашата мисия е да бъдете добри баба и дядо, а не да съдите.

Приемете, че подходът към отглеждането на децата се изменя при различните поколения. Зачитайте родителските усилия, защото днес да си родител е трудно и повечето майки и татковци не са сигурни в своите родителски умения, независимо, че невинаги го показват.

Те не се нуждаят от някой, който постоянно ще ги критикува, ще прилага свои възпитателни методи зад гърба им и ще ги кара да се чувстват по-неуверени. Критиката, която минава някакви граници, получава отбранителна позиция от другата страна.

Научете се да казвате „Не!“

Никога не се ангажирайте да гледате внуците, ако не се чувствате добре поради някаква причина или сте твърде напрегнати. Не забравяйте, че имате право на свобода. Също така се опитайте да определите някакви граници в това кога ще сте ангажирани в грижи за децата.

Живейте в баланс. Така вие ще сте спокойни, ще гледате децата с удоволствие, те ще поемат от вашата положителна енергия и най-вече ще сте пример за подражание. Не позволявайте на чувството за вина да ви кара да жертвате лично време, ресурси. Организирайте добре вашите грижи към малките, личното време и разбира се личните финанси.

Не се конкурирайте

Тук най-често грешат бабите, конкурирайки се една с друга и казвайки „Аз съм най-добрата баба.“ По този начин само ще отчуждите децата от себе си и е възможно да възникнат редица неудобни ситуации, които да породят и конфликти.

Децата ще ви обичат такива каквито сте, а това че се отличавате от другите баба и дядо е още по-хубаво за малките. Всеки е добър в нещо и притежава ценни качества.

Вместо да се конкурирате, предавайте вашите опит и знание на малките. Празнувайте различията и поддържайте топли взаимоотношения с другите баба и дядо.

Не пренебрегвайте родителските права

Възпитателните методи на родителите често ще бъдат повод за спорове и конфликти, но вие сте длъжни да ги приемете, освен ако не застрашават сигурността на детето. Свикнете с мисълта, че вашите правила се различават от тези на по-младото поколение.

Свързани статии

Понякога своеволията могат да навредят на децата, а и на вас самите. Какво ще стане, ако в дома ви децата могат да ядат пред телевизора, а родителите ги възпитават да се хранят заедно всички на масата.

Децата се объркват кое е правилно и кое не. Бабите и дядовците обичат да развалят дисциплината и често го правят от любов, но трябва да има граници и да се следват правилата на родителите.

Снимка: istock

Коментирай