Майчинство

7 неща, които всеки родител на новородено трябва да знае

Връзката не се случва веднага

17.10.2017г. / 11 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прочели сте много информация за бременността и бебето, детската стая е подготвена... В очакване на бебето трябва да знаете някои неща или по-точно да си ги припомните. Така например бебето ви няма да има нужда от всички скъпи придобивки, които сте му взели.

Ще се цапа повече отколкото очаквате, затова е важно да имате достатъчно комплекти за смяна.
Безсънните нощи, упоритите колики и липсата на секс, ще са нещо нормално, но споделяме още 7 неща, които родителите на новородено е добре да знаят.

На тях не им е толкова студено

Представете си, че някой ви увие с шапки, шалове, одеяла, когато на вас ви е добре. Много млади родители смятат, че на бебетата им е студено, дори в топлия им дом. Със сигурност имате добри намерения бебето да се чувства комфортно. Но ако на вас не ви е студено, със сигурност всичко е наред и с бебето ви.

8 знака, че ще сте страхотен родител някой ден

Връзката не се случва веднага

В първите дни, седмици е възможно да няма любов от пръв поглед, дори и да става дума за вашето новородено бебе. Много родители очакват от мига на появата на бебето, незабавно да се усетят взаимно. Тази незаменима връзка се гради с времето, с постоянните грижи и контакти, които ще имате.

Няма да ви липсват съвети

Още преди появата на бебето ще получавате непоискани съвети от близки, роднини. Експерти няма да липсват и след като бебето се роди. Те ще ви „учат“ как да сменяте пелени, как да къпете бебето, да го храните.

Това ще ви подразни в даден момент. Не се напрягайте! Изслушвайте съветите и ако прецените, че някои от тях не са ви полезни, просто не ги спазвайте. Важно е да следвате насоките на педиатъра.

Какво предизвиква следродилна депресия при бащите

В пелените се случват странни неща

Първите изпражнения на бебето се наричат мекониум и имат черен цвят. Това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява. Съзнанието ви ще бъде заето и с тревоги относно бебето дали се изхожда редовно, дали акото му трябва да има такъв цвят.

Може да бъде хлъзгаво

Първите бани на бебето са изпитание за младите родители. Това е истински тест за вашето търпение. Не се страхувайте да къпете вашето бебе и не се колебайте да поискате помощ. Когато насапунисате бебчето кожата му става по-хлъзгава, затова бъдете внимателни. И не забравяйте, че 4 ръце могат да изкъпят бебето по-добре от две.

Бебетата имат акне

Кожата на вашето бебче е много чувствителна и понякога по бузките му може да се появи акне. Акнето при бебетата е често срещано, защото техните малки пори са изложени на много замърсявания и токсини. Важно е да се консултирате с педиатъра си и да не предприемате лечение сами.

Свързани статии

Чувството за вина няма край

Независимо дали избирате бебешка формула или да кърмите бебето си, доверявате се на роднини да гледат бебето за няколко часа на ден или наемате детегледачка, винаги ще усещате чувство на вина, че не сте достатъчно добри родители за бебето си.

Вина за това, че искате да поспите, да си вземете душ, да останете насаме с любимия, да се върнете на работа... това е родителството, постоянно чувство на вина. Дори и най-старателните родители го изпитват.

Снимка: istock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време