Здраве и красота

Диетата Саут бийч

30.04.2010г. / 10 39ч.
Аз жената
Диетата Саут бийч

Как да отслабнем лесно и здравословно
Д-р Артър Агатстън: Целта на диетата Саут бийч е да бъдете по-здрави и по-щастливи.
Доцент д-р Артър Агатстън е практикуващ кардиолог и лектор към Факултета по медицина на Университета в Маями. Членува в редица лекарски организации и е председател на борда на директорите на Асоциацията на американските диетолози. Д-р Агатстън е автор на повече от 100 статии за водещи здравни списания. Бил е експерт-консултант към Комитета за клинични опити на Националния институт по здравеопазване на САЩ, както и организатор и участник в множество научни конференции на кардиолозите. Освен с работата си като уважаван изследовател, преподавател и водещо име в областта на превантивната кардиология, д-р Агатстън е популярен и като създателя на световноизвестната диета Саут бийч.
Като практикуващ кардиолог, д-р Агатстън е имал за цел да помогне на страдащи от диабет и сърдечносъдови заболявания пациенти да намалят риска от инфаркт и инсулт посредством разумни хранителни планове. Той разработва хранителни режими, изхождайки от концепцията за инсулиновата резистентност. Този умерен подход към здравословното хранене е представен в книгата “Диетата Саут бийч”. Простите принципи на режима и забележителните резултати бързо правят впечатление както на лекарите, така и на много хора, които имат проблеми с теглото. Скоро “Диетата Саут бийч” се превръща в световен бестселър.
След успеха на метода Саут бийч авторът основава фондация за организиране и финансиране на изследвания в областта на диетологията, кардиологията и здравната превенция.
Д-р Агатстън живее със съпругата си и двамата си синове в Маями. Любопитно е, че диетата носи името на луксозен квартал в Маями – Саут бийч.

Основни принципи на диетата Саут бийч: Важно е не количеството, а качеството

1. Консумирайте чисти протеини
Освен че доставят важни за организма вещества, чистите протеини (месо, яйца, бобови растения) засищат глада за дълго. Нискомаслените млечни продукти също играят съществена роля при този режим, защото са богати на важни хранителни съставки и съдържат малко калории.

2. Избирайте полезни въглехидрати
Силно преработените тестени и захарни изделия са много вредни за организма. В никакъв случай обаче не се лишавайте от филийка хляб, порция ориз или зърнена закуска. Просто избирайте пълнозърнестите им варианти.

3. Не забравяйте полезните мазнини
Ненаситените мастни киселини (зехтин, ядки, риба) са особено важни за нормалното протичане на жизнените процеси в организма. Изключването на този вид мазнини от ежедневното меню не само не води до трайно отслабване, но и е опасно за здравето.

4. Консумирайте фибри
Освен че помагат за запазване на здравословното тегло, фибрите (пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни) играят и важна роля за предпазване от редица болести.

5. Кажете сбогом на заседналия начин на живот
Двайсет минути физически натоварвания всеки ден ще ви помогнат да отслабнете по-бързо и да заздравите основните мускули. Представената в книгата фитнес програма ускорява метаболизма и повишава тонуса.

Етапи на диетата Саут бийч

1. Етап 1
Това е най-кратката и най-строга фаза, по време на която се отслабва много интензивно. Предназначена е за хора, които трябва да намалят сериозно теглото си или изпитват постоянен глад за захарни и тестени рафинирани изделия. Хранителният режим е базиран на чисти протеини, зеленчуци, бобови растения, нискомаслени млечни продукти и полезни ненаситени мазнини. Има три основни хранения дневно и две междинни закуски. В книгата са предложени подробни списъци с разрешените и забранените продукти по време на етап 1. Ще намерите и ежедневни хранителни планове, които ще ви помогнат да изготвите менюто си.

2. Етап 2
През етап 2 килограмите се топят по-бавно, като се извършва преминаване от диета към начин на живот. Хора, които искат да отслабнат с около пет килограма, нямат проблеми с пристрастяването към вредни храни или просто искат да подобрят здравето си, могат да започнат диетата от етап 2. Към менюто се прибавят много от храните, които са били забранени в етап 1, например полезни въглехидрати (плодове, пълнозърнести храни). Целта е да постигнете здравословно за вас тегло, да го задържите трайно и да преминете към здравословен начин на живот.

3. Етап 3
Когато достигнете оптималното си тегло, е време да преминете към етап 3. През тази фаза ще се ръководите от препоръки за начина на хранене, за да се радвате на добър външен вид и цветущо здраве.

Фитнес програма Саут бийч
Без съмнение физическата активност е ключът към запазване на здравословното тегло. Един от основните моменти при фитнес програмата Саут бийч е интервалната програма упражнения, при която се редуват къси по време интензивни натоварвания с по-леки възстановителни периоди. Книгата се фокусира върху ходенето, но в периода на интензивни натоварвания могат да се правят почти всякакъв друг вид упражнения, включително плуване, бягане, упражнения на крос тренажор, каране на колело и дори силови тренировки.
Основното предимство на интервалните тренировки е, че колкото по-голямо е натоварването на упражнението, толкова по-дълго време след това се горят калории, т. е. топенето на мазнини продължава и след края на тренировката.
Другият важен елемент е силовата програма, която развива гръбните и коремните мускули и увеличава гъвкавостта на тялото и плътността на костите. Чрез включване в дневния си режим на упражнения не само ще усилите действието на диетата и по-бързата загуба на тегло, но ще тонизирате и тялото си, ще премахнете сантиметри от талията, ще ускорите метаболизма и ще се отървете от тези досадни застои в процеса на отслабване. С двайсетминутна програма на ден ще получите много по-добри резултати за по-кратко време, отколкото с обикновени упражнения в продължение на час.

Както диетата Саут бийч, така и фитнес програмата е разделена на три етапа:
Етап 1 продължава две седмици или по-дълго – в зависимост от нивото на физическата ви подготовка. Той ви въвежда в кардио програмата за ходене и упражненията за торса, като ви подготвя за по-трудния етап 2.
Етап 2 на фитнес програмата продължава минимум четири седмици. По време на този етап се отслабва видимо, мускулите укрепват и се подобрява координацията.
Етап 3 е истинска тренировка. Той ви дава фитнес плана, който можете да следвате до края на живота си.

Успехът на диетата Саут бийч
За шест години от публикуването на първото издание на “Диетата Саут бийч” са продадени над шест милиона копия и книгата заема челни позиции в класациите за бестселъри три години. Благодарение на режима на д-р Агатстън хора по цял свят са успели да свалят наднормените килограми и са преминали към здравословен и пълноценен начин на живот. Към обществото на последователите на диетата Саут бийч в интернет са се присъединили хиляди хора, които споделят своите успешни истории и обменят помежду си рецепти и съвети.

Ким Катрал, Никол Кидман и Опра Уинфри са сред най-известните последователки на диетата Саут бийч.

Сред почитателите на Саут бийч са и немалко известни личности. Спомняте ли си всеобщото възхищение от великолепния външен вид на Опра Уинфри, когато тя отслабна с 20 кг? Всички се чудеха как го е постигнала. Отговорът е прост: благодарение на диетата Саут бийч. Известни красавици – като Никол Кидман, Ким Катрал и Джесика Симпсън – също поддържат перфектна форма, спазвайки принципите на диетата Саут бийч. Сред последователите на режима са и президентът на САЩ Бил Клинтън и съпругата му – Хилари Клинтън.

Успехът на този режим на хранене се дължи не само на практически доказания му ефект. Редица клинични изследвания, проведени в различни точки по света, доказват ефективността му при борбата с наднорменото тегло и подобряване на общото състояние на организма. Забележително високи резултати са постигнати при хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания или диабет. Лекарите са категорични, че диетата Саут бийч е най-здравословният начин да отслабнем.

Отзиви

“Диетата Саут бийч заслужава да бъде изтъкната сред множеството методи за диетично и здравословно хранене. Похвално е, че д-р Агатстън препоръчва полезни въглехидрати и две похапвания между основните хранения за деня. Ентусиазирано препоръчвам този режим на пациентите си”.
Джанис Розлер, сертифициран диетолог, диабетолог и водеща на здравно радиопредаване

“Започнах да препоръчвам диетата Саут бийч, след като прочетох книгата. Отслабнах с 20 кг за половин година и успях да задържа постигнатите резултати. Сега я препоръчвам на всички пациенти, които имат проблеми с теглото”.
Питър Дейтън, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина

“Редовно препоръчвам диетата Саут бийч на пациенти с наднормено тегло и с високи нива на кръвна захар и холестерол. В някои от случаите бяха постигнати фантастични резултати, поради което необходимостта от медикаментозно лечение отпадна. Като лекар, смятам, че диетата Саут бийч е най-добрият метод хората (а и лекарите) да се научат да се хранят правилно”.
Марджъри Кондън, акушер-гинеколог, общопрактикуващ лекар, специалистка по остеопатия

“Повечето диетолози одобряват хранителни режими, базирани на гликемичния индекс. Със сигурност всички специалисти ще се съгласят, че консумацията на силно преработени продукти трябва да се сведе до минимум. Първият етап на диетата Саут бийч изисква постоянство, но поне е кратък, а следващите фази следват основните принципи на здравословното хранене. В дългосрочен план Саут бийч е една от най-добрите диети”.
Джулиет Калоу, сертифицирана диетоложка, рецензент за здравни списания

“През практиката си винаги съм се водила от личните нужди на пациента, защото най-подходящият начин за отслабване е различен за различните хора. Честно казано, досега най-положителни и дългосрочни резултати са постигали пациентите, спазващи диетата Саут бийч. Гордостта ми е пациент с тежка форма на затлъстяване, който свали 120 кг за две години”.
Джулиет Калоу, сертифицирана диетоложка, рецензент за здравни списания

“Диетите на д-р Агатстън и Аткинс са сред най-популярните начини да отслабнете – всички говорят за тях. Тези диети са причината все повече хора да минат на нисковъглехидратно меню. Ако още не сте пробвали нито един от тези режими, ще ви обясним накратко основната разлика между тях. Аткинс цели да намали въглехидратите, акцентът се поставя върху неограничени количества белтъчини и мазнини. Саут бийч разделя въглехидратите и мазнините на полезни и вредни, като разрешава консумацията само на полезните. Саут бийч пропагандира не само здравословния начин на хранене, но и ви учи как да поддържате постигнатото тегло. Последното отчитаме като огромен плюс”.
Сп. “Уеб лекари”

“Ястията, приготвени по рецептите към диетата Саут бийч, са толкова вкусни, че никой няма да ви повярва, че са здравословни”.
Гуд Хаускийпинг

“С огромна подкрепа от страна на лекарската общност тази диета се превърна в сензация. Зародила се край слънчевите брегове на Маями, тя бързо покори и Холивуд. Много известни красавици (Никол Кидман, Джесика Симпсън) поддържат форма с диетата Саут бийч”.
Дайътс ин ревю

Обем: 336 стр.
На книжния пазар от 30.04.2010 г.
Корична цена: 13,95 лв.

* * *

Добра фигура и пристрастяващи храни
Отслабва ли се с глад?
Няколко неочаквано полезни храни
100-те най-добри храни за здраве и младост
Храните, които горят мазнини
Няколко съвета да намалите апетита
Как да променим хранителния си режим?
Отслабване без диети
Барс: Мъжете по-трудно променят хранителните си навици
Искаме ли и можем ли да се храним здравословно?
Мистериозните Е-та в храните
Пречистете и обновете организма
Внимавайте с опасните оцветители и подсладители
Седемте модела на хранене
Медът – храна на боговете
Студено пресованият зехтин
Безопасни ли са добавките към храната взимани за отслабване?
Затлъстяването при децата - бомба със закъснител
Дали знаем всичко за витамините?

Коментирай