За дома

Хаос и ред в тесните кухненски шкафове

04.05.2010г. / 11 07ч.
Надежда Маринова
Хаос и ред в тесните кухненски шкафове

Всяка домакиня ще признае, кухненските шкафове никога не са достатъчни. Дори и при непрекъснатото подреждане и оптимизиране на пакетите с хранителни продукти в шкафовете никога не цари пълен ред.

Причината е във фините целофанени пликове на боб, леща, фиде, макарон и т.н., които лесно се късат и затова трябва храните да бъдат прехвърляни в кутии. Същото важи и за десетките малки пликченца с подправки, за които трудно намираме място. Ако изброим храните и подправките, които има в един кухненски шкаф на средностатистическата българска домакиня, цифрата ще стигне поне до 30.

Решението е в съхранението и подреждането им по подходящ начин.

1. Всички кухненски шкафове са правоъгълни. Затова трябва да използваме правоъгълни кутии за продуктите. Така най-добре ще уплътним вътрешното пространство. Ако досега сте използвали компотени буркани за тази цел – заменете ги с пластмасови с различна големина и форма.

2. Плитки и дълги кутии могат да се наредят една върху друга. В тях може да съхранявате малки пликчета с подправки, които не използвате много често и за които нямате отделни бурканчета – шоколадови пръчици, индийско орехче, бакпулвер, сухи супи, ванилия и др.

3. Тесни и високи кутии  с вместимост 1 кг. са подходящи за брашно, ориз, фиде и макарони. Те застават до плитките.

4. Тесни и по-ниски кутии могат да се сложат една върху друга. Те са с вместимост 1/2 кг.

Ако зад тях остава място, пъхнете макарони или други храни, които използвате веднъж седмично или по-рядко.

Подредени и строени в три редици и три етажа подправки и храни са ви винаги под ръка.

* * *

Хитър начин да измием захабени домакински прибори
Полезни съвети за кухнята
Пролетна свежест в кухнята
Удобна и красива кухня
Ред и красота в кухнята

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ди ( преди 11 години )
Стига де, колко струват кутиите. Всеки има в изобилие кутии от сладолед, маргарин, готова храна и т.н., които може да ползва, ако не му се дават пари. А ако иска да му е хубаво и еднакво, в Метро набор кутии струва 7-8 лв., не е свят пари, да не говорим,че стават и за фризера, микровълновата или просто да си прехвърлиш храна, която ти е останала от вечерта. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мила ( преди 11 години )
шоколадови пръчици, индийско орехче, бакпулвер, сухи супи, ванилия и дрАвторът явно не готви често, но бакпулвер и ванилия средностатистическата домакиня използва поне 2 пъти през седмицата, но има такова изобилие от подправки.Цената на кутиите също е от значение :) права е бабата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
baba ti ( преди 11 години )