Майчинство

Болести и заплахи за детето през пролетта

17.05.2010г. / 09 35ч.
Джадала Мария
Болести и заплахи за детето през пролетта

Ето че е пролет – мечтали сме за нея цяла зима! Но с нея идват и някои нежелани, често неочаквани неприятности и болести. Ето ги накратко, за да имаме едно наум и да сме нащрек.

Алергии
Дори до момента да не се е проявила алергията може да дойде и най-често се появява пролетно време, с разцъфването на дърветата и тревите.
Пиковото време е април-май. При хрема, сълзене на очите, кашлица без причина посетете лекаря си и вземете своевременни мерки.

Шарка
Преходните сезони са времето на шарките – варицела, рубеола. При всички случаи неприятни, но пък трябва да минат. Особено сте застрашени ако детето ви посещава детска градина или ходите често в кварталната градинка, където то играе с други деца. При първите симптоми посетете своя педиатър и изолирайте детето си от контакт с неболедували деца.

Кърлежи и бълхи
С пролетните топлина и валежи се поставя идеална основа за повече кърлежи из градинките и тревните площи. Често и детските градини и училища не са обезопасени – до изпръскването им. Проверявайте вечер детето си за ухапвания и при необходимост веднага посетете поликлиниката.

Изгаряне
Дори да мислите, че пролетното слънце е меко, има дни, в които неговата интензивност е голяма, а вие все още не сте взели предпазни мерки. Дори и при леко слънце поставяйте слънцезащитен крем и слънчева шапка, а ако сте с бебе – чадърче над количката и избирайте сенчестите места за своите разходки на открито.

* * *

Страдат ли децата от пролетна депресия?
Опасна ли е заушката?
Детските сливици

Коментирай
Здраве и красота