Писна ми

Баба на 62 става майка – свобода или слободия

17.05.2010г. / 09 57ч.
Аз жената
Баба на 62 става майка – свобода или слободия

Баба на 62 става майка – свобода или слободия

Обществото ни бе разтърсено предната седмица от новината, че 62 годишна жена роди близнаци след ин витро. Истина е, че всеки човек е свободен да прави това, което иска. Факт е също така, че съвременната медицина е напреднала много.

Въпросът е – морално ли е, етично ли е подобно поведение?! Как ще се грижи тази жена за тези деца? Дори когато са бебета ще й е трудно, но възрастта й ще напредва, а децата ще искат своето и дори да доживее тяхното пълнолетие, майка им няма да може адекватно да им отдаде необходимите грижи, тъй като най-вероятно тя самата ще има нужда от такива!

Случаят е прецедент за България, но не и за Света. През 2006-та година испанка ражда по сходен начин близнаци на 67 години. Две години по-късно тя умира и децата й остават сираци.

Пожеланията към младата русенка-майка е да успее по-дълго да се радва на децата си!

* * *

Как да плануваме бременността си?
Кога да плануваме втората бременност
Тайнството на зачеването

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Хм ( преди 11 години )
Не бог, а сексът (барабар с малко късмет) е отговорен за бременността. Богът също така не е създал и антибиотиците, които спасяват животите на милиони хора, обаче хората (с акъл) ги предпочитат пред молитвите.Въпросът не е религиозен, а чисто практичен. Трябва ли да се постави възрастова граница за тези инвитро процедури (щото после децата са тези които си патят)? Мисля, че да. Имаме правото като общество да вземем подобно решение, защото после ние издържаме от нашите данъци продуктите на тези капризи. И това не са някакви кукли за игра, някакви домашни кутрета, а хора.Постъпката на бабата е егоистична и необмислена (даже е слабо да се каже така). Малко ли са децата в домовете, че да прави още защо не си осинови? Няма да и дадат ли? А как са й дали да прави инвитро процедура? Не само, че е рискувала живота и здравето им с тази неестествена бременност, но ги е обрекла на недоимък, нищета и липса на родителска грижа, както и на оскъдно образование. Само това ни липсва още повече необразовани хора в тая държава. На доктора естествено, едва ли му пука, че бабата водена от тъпотията си иска да създаде злочестите деца за него важно е да си направи парите. За това е необходим ЗАКОН, който ДА СЕ СПАЗВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
майка ( преди 11 години )
Към "жена" - Не, не сме богове! Бог е определил как и кога жената да стане майка! И не Той е създал ин витрото... Не приемам за нормално - бабичката да стане известна, а бебчетата /за жалост, вече само едно/ да са подложени на агонизиращо съществуване! Изпитвам само неприязън към тази персона и безкрайно съжаление, че това се случва в моята страна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Lady ( преди 11 години )
Ние нямаме право да съдим никого, нито да определяме до колко години една жена е редно да стане майка. Природата сама го е определила, а границата се нарича климактериум. Не е редно човек да си противопоставя на тези закони, твърде егоистично е. Нима тази жена ще може да тича с децата си - да кляка, да става, да се натоварва така, както една по-млада жена ще го прави? Как ще отгледа децата си, като след няколко години тя самата ще има нужда от грижи? Не е ли това един всъщност грозен експеримент, за който две невинни душички ще плащат? Аз, разбира се пожелавам на жената цветущо здраве и дълголетие, за да може да серадва на дечицата си, но статистиката, която е безжалостна, говори друго - тези деца ще останат сираци, ще отидат в дом, вероятно ще бъдат осиновени без проблем, защото са бели. Но всичко това ще бъде съпроводено с огромен стрес, който ще остави отпечатък върху живота им завинаги. Ако България претендира да е цивилизована държава, то всички ние и най-вече лекарите, трябва да прави разлика между опитни зайчета и човешки съдби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
жена ( преди 11 години )
Да е жива и здрава и да им се радва! Много добро решение! Когато една жена реши да създаде живот и боговете трябва да замълчат, защото животът е свещен! Относно негативните коментарии, които слушам от дни по медиите, имам само един въпрос- Кой ви е дал правото , скъпи дами и господа , да решавате кой и на колко години може да има деца ?! Кой ви е дал правото да определяте продължителността на силите, издържливостта , живота на майката?! Нима сте богове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
Защо ми цензурирате коментара?От редакцията:Защото беше насочен изцяло и само към редакцията и преценихме, че няма да е интересен за публиката. Естествено, ще вземем препоръките ви под внимание. Ако толкова държите, напишете го отново и ще го публикуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати