Здраве и красота

Да преборим холестерола

07.06.2010г. / 09 50ч.
Аз жената
Да преборим холестерола

Холестеролът – наш голям враг, особено след 40-те. Може да не му обръщате внимание, но знайте, че е опасен и следва да го следите. Какво да направите ли? Ето няколко полезни съвета за борба с холестерола. 1. Преглед. Прегледайте се при своя общ лекар и проверете нивата на холестерола си. Особено за жените над 40 това е важно! Следва да се изследват и кръвното налягане, височина, тегло, резултати от ЕКГ, кръвна картина. Добре е да се знае и фамилната ви история и обременености.

2. Диагноза. Поговорете с лекаря си и чуйте своята диагноза. Нивата ви следва да са под 140. Имате нужда от промяна на начина на живот при нива над 100.

3. Упражнения. Опитайте се да отделяте поне 30 минути на ден за упражнения. Добре е да сте постоянни. Дори да имате само 15 минути сутрин и 15 минути вечер – също е добре. Изберете такъв спорт, който да ви харесва и радва.

4. И още. Добавяйте още малко време към това за упражненията. Опитвайте се да ускорите темпото или да се натоварвате малко повече. Добавете още поне 10 минути след месец.

5. Повторен преглед. Посетете своя лекар отново след 6 месеца, повторете всички изследвания. Ако сте спазили всички указания, резултатите ви ще са по-добри!

* * *

На борба с холестерола
Фибрите и нашето здраве
“Суперхраната” мед
Една белтъчна калория е 20 пъти по-скъпа от въглехидратната

Коментирай