Козметика и грим

Фон дьо тен или пудра за лятото?

27.06.2010г. / 13 27ч.
Мария Дуковска
Фон дьо тен или пудра за лятото?

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с грима ни е: да ползваме ли през лятото фон дьо тен или да изберем пудра? Или пък да не използваме нито едно от двете. За радост на дамите, живеем в 2010-а година, когато технологиите и научният прогрес са в апогея си и позволяват козметиката да се развива изключително бързо. Ето защо се налага да направим само един избор - кое е по-добре за кожата и визията ни.

Фон дьо тен - най-популярната базова основа, която може да намерите в различни цветове и телесни нюанси. Използва се в ежедневието на почти всички жени. Има варианти на бронзиращи основи, фон дьо тен с ефект на пудра, матиращи кремове и т.н. Истината за този грим е, че е тежък за лицето ни и трябва добре да го почистваме, след като ни е свършил работа.

Тъй като фон дьо тенът много лесно запушва порите на лицето, е задължително да избирате по-качествена козметика за кожата си. За лятото е препоръчително през деня да се ограничавате в употребата на фон дьо тен, а да изберете компактна пудра с "мраморен ефект", която прави лицето ви мраморно гладко и с естествен блясък, без да лъщи или пък да е мазно.

Но това почти винаги зависи и от качеството на избрания продукт, тъй като има марки, които са по-скъпи, но за сметка на това не позволяват лицето ви да се превърне в карикатура.

За вечерта, ако сте решили да излезете на купон или заведение, може да изберете фон дьо тен с ефект на пудра, който щади кожата и предпазва от неприятно размазване или разтичане от топлината.

Добър избор е и матиращият фон дьо тен. В зависимост от марката, той често съдържа антибактериален комплекс, който запазва кожата здрава, доколкото е възможно след употреба на такъв тип козметика. Специалните матиращи частици пудра на фон дьо тена придават на кожата гладък кадифен тен, без да запушват порите.

За любителките на пудра препоръчваме да използват предимно фон дьо тен с матиращи частици, тъй като само така могат да получат желания гладък ефект. А чиста пудра може да нанесете само на онези лицеви места, които са по-мазни.

Финалният щрих на вашия летен макияж е незаменимата пудра с бронзови частици или бронзант, която ще ви направи блестящи. Съвсем леко и деликатно я нанесете на изпъкналите части от лицето и шията, като може да сложите малко и на деколтето. Сега вече сте готова за парти!

* * *

Необходим ли е фон дьо тенът
Летен, морски грим
Как да се гримираме?
Козметика за свежа кожа без бръчки

Коментирай