Писна ми

Какво да не правим във Фейсбук

02.07.2010г. / 14 15ч.
Аз жената
Какво да не правим във Фейсбук

Ясно е, че вече много българи ползват най-голямата социална мрежа Фейсбук. Едни за да разменят клюки, други – да садят виртуални цветя или берат виртуални ябълки във фермата, трети – да показват или разглеждат снимки. Но дали всички сме готови и имаме правилно отношение към тази социална мрежа?

Ето някои основни правила, които е добре да спазваме, за да не попадаме в рискови ситуации или да не си навлечем нещо, което не искаме.

Не споделяйте планове за ваканцията си!
Не казвайте кога за колко дена няма да ви има, че заминавате или отивате на почивка цялото семейство! Това е като покана за крадците и зачестяват случаите, в които има пострадали. Похвалете се, ако толкова искате, но постфактум, след като сте се върнали.

Не показвайте прекалени емоции и лични чувства!
Дори да не харесвате работата си, шефа, колежката от съседното бюро, съседката над вас или продавачката в магазина – не изразявайте в социалните мрежи чувствата и емоциите си към всички тези хора, защото и те са там! И подобно споделяне може да ви коства работата или добрите отношения! Дори шефът ви още да не ползва социални мрежи – все ще се намери някой да му покаже какво сте написала за него в статуса си.

Не качвайте злепоставящи снимки!
Не малко връзки са се разпаднали заради Фейсбук (вижте споделената история тук). Не забравяйте отново, че новият ви работодател ще погледне профила ви и ако кандидатствате за сериозна работа със сигурност няма да хареса пиянските ви или по-разголени снимки!

Не издавайте паролите си!
Не рядко с личните неща, които казваме онлайн можем да издадем паролите си, така че бъдете особено внимателни. Защото открадната парола в днешно време може да значи цял куп неприятности и дори открадната идентичност!

* * *

10 златни правила за родителите в Интернет
Изкараха ме проститутка!

Коментирай