Тя, звездата

Мая Вуковска: Направете нещо сега, иначе рутината ще ви смачка

29.07.2010г. / 13 43ч.
Джадала Мария
Мая Вуковска: Направете нещо сега, иначе рутината ще ви смачка

Мая Вуковска има магистърска степен по Българска филология от ЮЗУ „Неофит Рилски” (1996) и бакалавърска степен по Английска филология от Американския университет в България (2000). Специализира в Университета в Осло, Норвегия  и в Университета за чуждестранни студенти в Перуджа, Италия. Понастоящем Вуковска е старши асистент в Правно-историческия факултет на ЮЗУ . Предстои й да защити дисертация на социо-лингвистична тема.
Професионалните й интереси са в областта на контактната лингвистика.  Езиковите й познания са по английски, норвежки, италиански, френски, немски.  Известна е и с романите си, някои от които е публикувала в Интернет, преди да излязат на хартия, както и като радиоводеща в Благоевград.

Като консервативна или разкрепостена виждате съвременната българка в интимните й отношения?
Мразя да генерализирам, а и не съм си лягала с всяка българска жена, за да знам доколко е разкрепостена в сексуално отношение, но по лични наблюдения жените са далеч по-склонни да експериментират в секса, отколкото мъжете. Последните май предпочитат повече да се развихрят, когато останат насаме със себе си и с добър порно филм.

Книгите и текстовете Ви са провокативни. Доколко са обвързани с реалността? И от къде черпите вдъхновение и теми?
Отговорът ми на първия въпрос е: в 85 процента, а на втория: от живота на другите. Аз съм своего рода литературен вампир, така че напълно разбирам приятелите си, когато често са склонни да поставят условия, когато искат да ми споделят нещо, понеже не могат да са сигурни, че след време няма да прочетат историята си в някой мой текст.

Ощетена ли е по някакъв начин жената днес?
Не. Тя самата се ощетява като се опитва да се състезава с мъжете и така, разбира се, търпи крах след крах. На малко жени съдбата им е отредила да бъдат наистина велики и да живеят пълноценен живот (става въпрос за творчески, научен и професионален по принцип), който да не е подвластен на недостатъците на пола им.

Вие самата, като успешно професионално реализирала се дама, как намирате баланс между лично и професионално развитие?
Лесно. А какво точно е “лично развитие”, извинете? Аз лично никога не съм подчинявала поведението си на социалните условности на нашето дълбоко закостеняло балканско общество и не съм копняла да “свия” семейно гнездо с два трафопоста отпред, рено, купено на старо, в гаража, преждевременно оплешивял мъж в хола и две деца с извратено чалгализирано мислене в детската стая. Така до известна степен съм си спестила доста от “личното” за сметка на “професионалното”.

Любимата Ви книга, музика?
Нямам любима книга от типа на Библията, която някои хора си държат под възглавницата. Имам обаче любими автори, към които винаги се връщам, когато екзистенциалната ми погнуса надделее над радостта от живота: Кърт Вонегът, Чарлз Буковски, Гор Видал, Уилям Фокнър, Стайнбек...
Обожавам барокова музика и изпълнители, които правеха музика преди 2000-та година. В зависимост от настроението слушам също Колдплей, Джордж Майкъл, Дюран Дюран, Пласибо... Напоследък харесвам Матю Белами и Мюз.

Любимо място?
Ако става дума за град – Амстердам.

Вкус?
За какво? Ако става въпрос за вкуса на нещо, което се приема перорално, значи това е вкусът на френско бордо с температура около 16 градуса.

Вашият поздрав за нашите читателки?
Направете нещо сега, иначе рутината ще ви смачка ... рано или късно.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Ventsislav ( преди 11 години )