Семейство

УНИЦЕФ ще се насочва все повече към най-уязвимите

09.09.2010г. / 09 12ч.
Аз жената
УНИЦЕФ ще се насочва все повече към най-уязвимите

Глобалната общност може да спаси милиони животи ако инвестира преди всичко в най-уязвимите деца и общества, се казва в ново проучване на УНИЦЕФ, публикувано на 7 септември 2010 г. Подобен подход също би адресирал нарастващото неравенство, което съпровожда процеса на постигане на Целите на хилядолетието за развитие (ЦХР).

Новите открития са представени в две публикации на УНИЦЕФ: „Narrowing the Gaps to Meet the Goals“ и „Напредък за децата: Постигане на ЦХР чрез равенство“.

Въпреки че се наблюдава огромен прогрес при международните опити за постигане на Целите на хилядолетието за развитие, много повече трябва да бъде направено през следващите пет години.

Сравнявайки ефективността на различни стратегии за предоставяне на критични здравни интервенции за най-нуждаещите се, проучването сочи, че насочването към най-бедните и най-уязвимите деца може да спаси повече животи за всеки 1 милион долара, които са похарчени, в сравнение с настоящия подход.

Основните разкрития в проучването на УНИЦЕФ включват:

  • Подход, основан на равенство, който подобрява възвръщаемостта от инвестициите, предотвратявайки много повече случаи на детска и майчина смърт и на хронична недохраненост в сравнение с алтернативата му.
  • Ползвайки подхода, основан на равенство, 1 милион долара инвестиция за намаляване на смъртността на деца под 5 години в страна с ниски доходи и висока смъртност би предотвратила средно 60% повече смъртни случаи в сравнение с настоящия подход.
  • Тъй като национални проблеми като болести, лошо здраве и неграмотност са концентрирани в най-бедните детски популации, набавянето на основни услуги за тези деца може да ускори прогреса към ЦХР и да намали неравенството в рамките на различните държави.

„Напредък за децата: Постигане на ЦХР чрез равенство“, ключовият доклад на УНИЦЕФ за прогреса към ЦХР представя доказателства за неравенство при множество основни индикатори, включително между развиващи се и индустриални държави, между най-богатите и най-бедните части от населението, между селски и градски райони, както и между момчета и момичета. Ключовите данни включват:

  • При деца от най-бедните 20% от домакинствата в развиващия се свят има над два пъти по-голяма вероятност да умрат преди да достигнат своя пети рожден ден, отколкото при деца от най-богатите 20% от домакинствата.
  • При деца от най-бедните части на развиващите се общества има повече от два пъти по-голяма вероятност да бъдат с тегло под нормата и да страдат от хронична недохраненост, отколкото при деца от най-богатите семейства.
  • Въпреки огромния напредък към постигане на полово равенство в основното образование през последното десетилетие, момичета и млади жени в развиващите се райони продължават да имат значително по-труден достъп до обучение, особено на гимназиално ниво.
  • От 884-те милиона хора, които нямат достъп до подобрени източници на питейна вода, 84% живеят в селски райони.

* * *

Тръгва благотворително шоу за закриване на дом за деца с увреждания в Шумен
“1 опаковка = 1 ваксина” – кампания срещу неонаталния тетанус 2010

Коментирай