Здраве и красота

От какво бяга сънят

12.09.2010г. / 08 18ч.
Надежда Маринова
От какво бяга сънят

Ако се въртите вечер в леглото и се чудите защо ви бяга сънят, причините може да са: а) предстои ви важен и труден ден и б) нещо, което сте яли и пили на вечеря. Ето 7 храни и напитки, които трябва да избягвате, ако искате щом легнете, да потънете в дебрите на Морфей.

Кофеин – знаете го до втръсване – никакво кафе след 16 часа или ще посрещнете изгрева на слънцето от вашия прозорец.

Алкохол – мит е, че с една чашка питие заспиваме по-лесно. Истината е, че алкохолът пречи на мозъка да навлезе в дълбоките нива на съня и на сутринта не се чувстваме отпочинали.

Какао и млечен шоколад - чаша прясно мляко с какао може да ви попречи да заспите. Шоколадът съдържа аминокиселината тирозин, която стимулира мозъка.

Миризливи сирена като пармезан и романо съдържат високи нива на аминокиселината тирамин и ще ви държат будна.

Пикантна храна – не прекалявайте или дори изключете лютивото от вечерята си.

Пушено месо или колбаси – отново съдържат аминокиселината тирамин.

Билков чай – има билки, които възбуждат, има и такива, които успокояват. Например никога не пийте преди сън чай от жен шен – той ще ви държи будна дълго време. Подходящи за вечер са чай от липа, лайка, лавандула, маточина и хмел.

* * *

Секс срещу безсъние
10 класически лека против безсъние

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Лидия ( преди 11 години )
Не съм установила от какво е при мен.Вечер не пия кафе.Чая ми е български -мащерки , кантарион ,живовляк и т.н.Храната е проста и не тежка.Понякога ми се спи много, понякога никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар