Писна ми

Искам женско меню в ресторантите

12.09.2010г. / 08 43ч.
Ивет Лолова
Искам женско меню в ресторантите

Никога не съм работила в ресторантьорския бизнес – не съм била нито сервитьорка, готвачка, миячка или собственичка. Винаги съм била от другата страна на бариерата – на клиента. Затова тук ще се оплача като клиент. Ако жалбата ми не е целесъобразна, моля тези, които имат отношение, да ме оборят.

Защо в ресторантите няма малки и големи порции подобно на пицариите (за съжаление само в някои китайски ресторанти има половин порция и то само за ориза)? Чудесно ще бъде заведенията да сложат две колони с грамаж и цена – голяма порция и малка или мъжка и женска.

Не може една уважаваща себе си дама, освен ако не е състезателка по вдигане на щанги или е бременна и яде за двама, да си поръча салата от 400 г и да я изяде сама! И след това да погълне основно ястие със същия грамаж абсолютно без чужда помощ! А наскоро ми се наложи да избера половин кило порция пържени картофи. Аз да не съм слон!

Има няколко решения на тази задача:
1. Ако сте сама, оставяте две полупълни чинии – т.е. подарили сте пари на собственика.

2. Отивате на ресторант най-малко двама души и си поръчвате обща салата и общо второ. Нямате право на лична порция – трябва да постигнете консенсус в избора или по-скоро един от двамата да направи компромис.

3. Най-лесно е, ако сте цяла компания – тогава всеки яде от чинията на съседа. Но винаги съществува опасност да имате различни вкусове.

Е, къде остава удоволствието от вечерята навън?! Истинско удоволствие изпитва само собственикът на заведението, който е отбелязал печалба. А ако имаше женско меню с половин порции, след прекрасната вечеря портмонето ви ще бъде с 50 % по-пълно.

* * *

Клиенът е бог - знаят ли го ресторантите?
6-те големи издънки по Черноморието

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
До Ани:Много ви благодаря за професионалната позиция. Искам да ви уверя, че съвсем учтиво и ясно поисках картофи като гарнитура в основното ястие, което фигурираше и в менюто. Грешката не е при мен, а в персонала - разбрах, че във въпросния ресторант, доста посещавано и известно място в София, се сменя доста често. Явно шефовете не могат да отсеят момичета, които стават за тази работа или пък не могат да ги обучат добре, или пък не им пука от недоволните клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Работя вече близо 10 години в този бранш и мога да кажа,че почти няма заведение в София, в което ако помолиш любезно сервитьора да ти донесе една шопска,само че не цяла, а като гарнитура към основното ястие, той ще ти я донесе.Дотук проблемът с големите "мъжки порции",госпожо Ви е нулев.Просто не сте знаела как да си поискате.Разбира се,ако искате половин пържола,дори да не сте работила в заведение,трябва да ви е ясно,че няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Много странно, но нападате авторката, че е софиянка, вероятна анорексичка и още по- лошо- имала била претенции като клиент, че и стисната на всичко отгоре. Първо всеки има право на мнение, второ наистина има доста места с не толкова високи цени и огромни порции, които аз също не мога да изям, което не ме прави *** и с така модерното хранително разстройство софиянка.И да - има места, в които се храним с мъжа ми и предлагат половин порция, която той често избира, защото въпреки че е повече от добре сложен, не смята за нужно да се тъпче като прасе.Изобщо не става въпрос за цената на даденото ястие, а за това да се съобразиш с клиентите си - нали те те издържат все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Развеселена ( преди 11 години )
Кажи къде са тия големи порции! Обикновено са ми малки; цените, виж, са големи. Но пък познавам човек, който яде половин купичка супа на ден, а когато някой има повод и я почерпи с бонбон, на нея и става тежко на стомаха от бонбона - много и е обемен... Лично на мен ми става страшничко като се сетя само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ивет ( преди 11 години )
радвам се на всички противници на моето мнение. ето и контрамнението ми:1. предлагането на излишно големи порции е а/безгласно изнудване на клиента, т.е. ако съм доволна от обслужването винаги оставям щедър бакшеиш б/разхищение на храна и в/не съм съгласна, че една жена трябва да яде колкото един мъж, т.е. защо да няма женски и мъжки порции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Qna ( преди 11 години )
Taq jena ima psixi4ni problemi mai.Xorata se oplakvat 4e pla6tat mnogo pak im se nosi malko,tq...Biva li takava prostotiq.Da si sedi u tqh golqmata sofiqnka...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ивет ( преди 11 години )
не става дума за калориите, а за количеството. много мои приятелки са споделяли с мен, че и за тях са проблем големите порции. в софия големите порции са масова практика. струва ми се и в други места на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Az ( преди 11 години )
Аз съм жена с нормални за ръста ми килограми. Изяждам салата от 500 гр, в която има и месо, съвсем спокойно...Мисля, че не е проблема в порциите, а в превзетостта на някои дами...Ако не можеш да го изядеш и ти се свидят 2-та лв. за тези 200 гр, които не можеш да изядеш, просто не излизай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 11 години )
В 400гр.зелена салата има 40калории само.И къде предлагат такива огромни количества? Ако Ви остане от порцията месо,то ще ви увият остатъка в пакет без проблем.А пък ако се задоволявате с малки количества храна-вземете си дюнер.Аз съм 62кг.и с удоволствие ще си хапна огромната салата и 200гр.месце,но без картофките-пълнее се от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Керемитка ( преди 11 години )
Ами идеята за голяма и малка порция не е лоша, но не знам защо ги наричате "мъжка" и "женска" - във времена, в които сме преодолели половата дискриминация, Вие искате салата, която има сексуална принадлежност. Както и - разликата между двете порции само в размера (респективно и цената - въпреки че по-малкото количество винаги излиза по-скъпо) ли е, или "мъжката" и "женската" храна имат и друг полов диморфизъм?Другото, което ме изненада, е че смятате, че собствениците на заведения печелят от изхвърлянето на Вашата недоядена храна.Мога да преложа четвърто решение на задачата Ви - избирайте ресторанти, където порциите са гостатъчно големи, че да се нахраните без да преяждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар