Тя, звездата

Донка Едрева: Плуването за бебета стимулира моториката и концентрацията им

25.10.2010г. / 09 09ч.
Джадала Мария
Донка Едрева: Плуването за бебета стимулира моториката и концентрацията им

Донка Едрева е дипломиран политолог, завършила е в Университета за национално и световно стопанство. Най-голямата  й гордост е малката й дъщеричка Екатерина. Сред любимите занимания на двете прекрасни дами е да плуват заедно, макар и Катето да е на съвсем крехка възраст. Защо плуването на бебета не бива да е табу и как най-лесно да се обучим да плуваме заедно, на тези въпроси ни отговаря Дони, специално за Az-jenata.bg.

Как се решихте да заведете дъщеря си на плуване? Колко голяма бе тя? Откъде научихте?
Разбрах за плуването за бебета от моя приятелка, която водеше своето дете. Реших да опитаме и ние с дъщеря ми по две причини – харесваше ми идеята, че ще правя нещо полезно за и с детето ми и че дори само на 3 месеца в живота на бебето ми ще има нещо ново и интересно. Първо отидохме на лекция, в която получих повече информация и можех да задам въпросите, които ме вълнуваха, а после започнаха и индивидуалните занимания.

Как виждате промотирането на плуване за бебета във Варна? Има ли условия? Има ли позитивни нагласи сред младите родители?
За сега промотирането по-скоро е на ниво да се информират хората, че бебетата могат и обичат да плуват и това вече може да се случи и във Варна. На мен ми допада разпространяването на информацията да става онлайн, за това и започнах да пиша блог за плуването за бебета www.pluvane-bebeta.com. Относно условията – винаги ги има, тъй като бебетата плуват повече във ваната на възрастните вкъщи, ако пък нямат у дома, един голям пластмасов леген също върши работа. Да оставим басейните с олимпийски размери на каките и батковците.
Младите хора обикновено са любопитни за новостите, а плуването за бебета, макар и да има история, все още се възприема точно като нещо ново. Хубавото в случая е, че то има и редица предимства и това печели младите майки и бащи.

За какво най-вече е полезно плуването за бебета?
Плуването за бебета стимулира развитието на моториката, концентрацията и интелигентността на детето. Това е единственият начин, чрез който могат да се натоварят едновременно всички мускулни групи и интензивно да се развиват сензорните възприятия на бебето. Детето става едно с водата и не се притеснява от нея.

От каква възраст трябва да се започне?
Най-рано след падането на пъпчето, най-късно около годинка. Трябва да се започне, когато родителите са узрели за това начинание, бебетата са готови още преди да се родят, когато са плували в корема на мама.

Занимание за майката или за цялото семейство следва да е плуването за бебета?
За цялото семейство – всички обичат да ходят на басейн или на морето, а когато са заедно – от най-малкия до най-големия могат да се забавляват. Във водата е чудесно!

Кой е най-трудният момент в майчинството днес у нас, според Вас?
Най-трудното е, че майчинството се случва „въпреки“, а не с помощта на държавата и обществото.

И кои са най-големите грешки, които масово допускат младите родители?
Допускат неопитността да сее неувереност в действията и чувствата им, но това няма как да се предотврати. Мисля, че биха могли и да бъдат и доста по-критични и инициативни, а не само да недоволстват.

За какво мечтаете?
Да се гмуркам в прозрачните води на Големия бариерен риф, около мен да плуват пъстри риби и истински водни костенурки, а аз да докосна с върха на пръста си жив корал.

Вашето пожелание към нашите читателки?
Да се стремят да подредят света си, както им харесва, а ако нещо не е така както трябва или липсва, да направят всичко с думи и действия, за да го постигнат.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 11 години )
Клуб Олимпийски надежди! :)Току виж се появила новата Таня Богомилова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар