За дома

Бутикови рецепти кърпят семейния бюджет

03.11.2010г. / 14 09ч.
Ивет Лолова
Бутикови рецепти кърпят семейния бюджет

Икономичното пазаруване върви ръка за ръка с икономичното готвене, дори на бутикови рецепти.

Лесно се дават съвети как да спестяваме в супермаркета, но трудно се изпълняват. Някои от идеите получих от млади жени, други – от пенсионери. Дори да не изпълните всички точки, може все за нещо да се хванете. А какви са вашите трикове за икономично пазаруване и готвене?

1. Планирайте седмично меню. Така с един продукт ще сготвите няколко ястия – прясно зеле за зелева салата, след 2 дни за сарми, след още 2 дни – за супа борш.

2. Пазарувайте на промоция – като пенсионерите, които неволята ги е научила всеки месец да свързват двата края с минимален бюджет. Брашно на промоция – купете 2-3 кг, намерили сте олио под 3 лв. за литър – задължително купете няколко бутилки и т. н. За целта отваряйте редовно пощенската си кутия и отбелязвайте промоциите в близките супермаркети.

3. Пазарувайте по списък. Колкото по-малко неща купувате, толкова повече пари спестявате.

4. Домашно печеният хляб, сладки, соленки, торти и сладкиши пестят пари. Не много, но капка по капка – вир става.

5. Експлоатирайте колкото се може повече даден зеленчук. Пробвайте различни рецепти и яденето няма да ви се стори еднообразно. Например боб – боб чорба, сарми с боб, бобено пюре, бобена салата. Проучвайте и изпробвайте бутикови рецепти за „обикновени“ зеленчуци – например печен лук с орехи и масло, спагети със сос от зеле и т. н. Наблегнете на украсата – дори най-тривиалното и скучно ястие с ефектна украса става бутиково.

6. Яжте повече сезонни плодове и зеленчуци – домати, краставици и чушки през лятото; ябълки, круши и цитруси през зимата; зеле, праз, тиква и кестени през есента.

7. Не изхвърляйте кутиите от храни – консерва от фъстъци, кутия от сирене. Ще ви потрябват за складиране на копчета, кламери, пликчета с подправки, за които нямате шишенца и др. Тук ключовата дума е безплатно, което е още по-добре от евтино.

8. Когато сте в лошо настроение, не гответе. Има голяма вероятност да прахосате напразно продуктите, а ястието да не се получи. По-добре направете сандвичи и салата.

9. Използвайте в рецептата 1 глава лук, 1 морков и 1 чушка, вместо написаните 1/2 лук, чушка и морков. Ще предотвратите евентуалното изхвърляне на половинките от хладилника в края на седмицата. Ако все пак използвате половинки, приберете останалата част в найлонова торбичка във фризера.

10. Рядко купувайте зеленчуци в консерва – пресният грах, зелен боб и цвекло излизат много по-евтино.

11. Избягвайте снаксовете. Всичко, което идва в кутийки, пакетчета и е опаковано индивидуално, е много по-скъпо, отколкото 1 банан, 1 ябълка или половин кило кестени.

12. Не се презапасявайте излишно с плодове и зеленчуци, тъй като не са трайни. Купете за 2-3 дни, изяжте ги и после пак отидете до пазара.

13. Посветете съботния късен следобед на местния зеленчуков пазар. Така ще купите по-евтини продукти.

14. Една седмица направете бойкот на пазаруването. Изпразнете кухненския шкаф, хладилника и фризера и като използвате находчивостта си гответе само от наличните продукти.

* * *

3 есенни зеленчука, които трябва да влязат в кухнята
На всяко пазаруване хвърлям 10 лв. на боклука
Няколко съвета за пестеливо пазаруване
Колко пари харчим при пазаруване и колко нерви

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
домакиня ( преди 11 години )
имам позната, която живееше в америка със семейството си 4 години. та тя ми е разказвала, че като не им стигат парите на американците, си намират още една работа, а не мислят как да икономисват. само ния събираме рецепти и съвети как да живеем по-евтиничко. това живот ли е - само с икономии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Димитрина ( преди 11 години )
Благодаря за съветите. Част от тях и аз ползвам. Само искам да обърна внимание на още нещо при готвенето - разхода на електроенергия. Подбирайте рецепти за готвене с малък разход на енергия. Научете се да ползване "Тенджера под налягане" - спестява време и средства, а освен това става и по-вкусно. Дори бих предложила тема за следващия конкурс - "Всички рецепти за енергия". Освен това проявете интерес към промоцийте на електроуреди от нов тип - например минифурна под формата на 12 литрова тенджера, която не само пече, но и готви на пара и пържи с малко мазнина. Мощността и е 1/2 от тази на стандартната фурна. Времето за приготвяне на храни в нея е с 1/3 по-малко. А и цените вече са атрактивни - в интернет има обяви за такива уреди за 65лв. Редакцията може да спечели от редовна реклама на домакински уреди. При това ползата ще е за всички. Когато готвите на котлон, използвайте съдове с плоско дъно и с размер приблизително като на плочата на котлона.Въобще време е да обърнем внимание на пестенето на енергия и вода, защото и тези сметки вече яко бъркат в джаба ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Есен ( преди 11 години )
Икономията е майка на мизерията! Човек икономисвайки, се съгласява да се примирява с недоимъка и се отчува да се стреми към повече и по-качествен живот.Такива статии са вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
milena ( преди 11 години )
Много интересна статия, особено полезно за мен е "изпразването на шкафа" , скоро открих няколко пакета с остатък боб, леща. Много добре ми се получи а сготвя обикновена + червена леща. А прясното броколи е по-евтино и по-вкусно от замразеното. Отивам да готвя със зеле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар