Свободно време

Защо мъжете предпочитат блондинки

08.12.2010г. / 11 52ч.
Аз жената
Защо мъжете предпочитат блондинки

Да, а в едноименния филм от 1953 г. Мерилин Монро изпява песента „Диамантите са най-добрите приятели на едно момиче“ и убедително превръща това изречение в лайтмотив на хиляди блондинки, брюнетки и червенокоси по света. А филмът налага официално в обществото известната от незапомнени времена истина – мъжете предпочитат блондинки. И за да се акцентира, че става въпрос за истински мъжкари, изречението е „джентълмените предпочитат блондинки“. Иначе казано, ако не сте естествено светлокоса или с изрусена коса, шансовете ви за успех сред силния пол не намаляват, но, наблюдавайте, моля, реакцията на мъж, съзрял блондинка в радиус от десетина метра. Просто те имат някакъв вроден инстинкт, явно заложен от древни времена, който ги кара да се втурват към съществото със светла коса (някои се втурват в буквалния смисъл), като не обръщат внимание дори и на чертите на лицето. За фигурата може да се поспори. Мога да дам красноречив пример. Скоро трябваше да си оправям едни документи и, за да не скучая, мой приятел дойде с мен. Та, чакаме, и започнахме да говорим за това, какво се случва с всеки от нас. Споделих, че винаги досега съм харесвала тъмни мъже, с черна коса, а доскоро излизах с рус, който харесвах много, и, че тази смяна на предпочитанията изненада самата мен. „Не се заблуждавай – каза той – чувството е измамно. Тъмните хора са винаги по- дълбоки и имат повече магнетизъм. То е като да сравниш Мерцедес и Ролс-Ройс.“. „В смисъл?“ – попитах, недоумявайки. „Ми в смисъл, че няма място за сравнение“. Аз продължих да правя мислено съпоставка на Мерцедес и Ролс-Ройс, когато в чакалнята се появи високо и хубаво русо момиче. Приятелят ми се втурна да й отвори вратата, мърморейки неясно, че навън е студено, и й предложи единствения свободен стол, докато момичето, леко озадачено, му благодареше, а аз се хилех адски тъпо. Това реши спора ни. А той, трябва да подчертая, има типично мъжки черти в характера. Тази случка лично за мен опроверга милион писания за това, че чернокосите били фатални и любимки на мъжете, червенокосите – много страстни по природа и с неотразимо излъчване, че мъжете се плашели от дългокоси и руси красавици. Мили дами, истината може и да боли, но тя е следната – мъжете са харесвали, харесват и може би ще продължават да харесват блондинки. В повечето случаи и да ги предпочитат. Дори не държат дотолкова дали цветът е естествен (докато не започнат да си личат корените, разбира се ). Останалото са оправдания на нечии комплекси и залъгване. По добре да приемем истината, нали? Вие сте чернокоса или кестенява, и сте щастливо обвързана? Чудесно, мъжът ви най-вероятно ви обожава, просто винаги, когато е в близост до руса дама, ще се държи леко неадекватно. Това не трябва да ви притеснява. Все пак и ние винаги се заглеждаме по чернокоси (поне аз, де!). Просто го приемете като факт и спрете да четете тъпи вицове за блондинки. Героините там всъщност биха могли и да са брюнетки.

Всъщност, има твърдения, че първите истински блондинки са се появили през ледниковия период. И това донякъде обяснява вродения афинитет на мъжете към тях. Интересно е, че още в Древна Гърция жените са се изрусявали. С прическа като на Афродита – богинята на любовта и красотата, единствената руса сред всички обитаващи Олимп богини. В онези далечни времена косите се изсветлявали със смес от вкиснато магарешко мляко, ситно натрошен ориз и брашно и дълго седене под палещото слънце на Елада. Доста хард средства! Римлянките пък носели перуки, направени от светлите коси на германците и келтите, победени от техните мъже! А венецианките, така изменили състава на използваните бои, че постигнали огромен брой нюанси на русото – от пепеляво до цвят на зряла пшеница. Известният „тицианов цвят“, по името на известния художник, става особено популярен през Ренесанса. През 60-е години на деветнадесети век науката намира наистина вълшебен еликсир, позволяващ на всяка жена, дори и на най-горещата брюнетка, бързо и евтино да се превърне в блондинка – става дума за кислородната вода. Тя и до днес присъства в състава на боите за коса. И... направо ми идва да възкликна „И Бог създаде жената“ – през двадесети век блондинките се превръщат в истински социален феномен. Първо обаче се ражда терминът „секс-бомба“, когато Джийн Харлоу (платиненоруса ) играе в едноименния филм „Bombshell“. Иконата Мерилин нагледно показва какво харесват джентълмените. После върви доказвай, че блондинките не са секс-бомби. От друг филм пък е клишето, че мъжете си падат по блондинки, но предпочитат да сключват брак с брюнетки – това е „Джентълмените се женят за брюнетки“. Изобщо развитието на киноиндустрията рязко покачва популярността на блондинките и се налага стереотипът, че те са по-сексапилни, винаги и при всички положения привличат вниманието, ако щете, дори и по-невинни – това пък е устойчиво клише от приказките – почти винаги добрата героиня е красива и... русичка. А постепенно русата коса става и синоним на успех. – може би именно заради способността да привлича внимание. Не на последно място – куклата Барби, най-популярната кукла, е блондинка.

Много аргументи в полза на русото население и.. се раждат вицовете за блондинки. Те са до такава степен осмивани, че отношението към тях започва да наподобява дискриминация. Отделен е въпросът, че много млади русокоси момичета се оплакват, че при постъпването си на работа се отнасят към тях с пренебрежение относно умствения им багаж, въпреки уменията им. Да, да, това действително се случва. Оттам и изразът „блондинка по душа “ или съветът „Умната, ако не – русата! “ и подобни остроумия.

Всъщност на самите блондинки не им пука особено. Те знаят, че са харесвани от мъжете почти винаги. А между другото, според данни на Световната здравна организация, естествените русокоски са на изчезване, понеже генът им бил рецесивен и слаб. Пълни глупости, според мен – при много двойки, в които единият е блондин, почти в 90% от случаите детето е, ако не русо, то със светлокестенява до червеникаворуса коса. Лично наблюдение. Така, че, те едва ли ще изчезнат напълно... А аз мисля, че отново ще се изруся – е, не платинено, но поне тъмнорусо...

* * *

Яна Бахчева: Бъдете естествени!
Олга Ускова: Искам да направим този свят по-чист и по-радостен
Мъжете се влюбват в интересни жени

Коментирай