Семейство

Хватки за по-ефективно справяне с работата

11.01.2011г. / 09 44ч.
Вергиния Генова
Хватки за по-ефективно справяне с работата

Не е нужно да сте генерален директор, за да е необходимо да сте добър управленец. Достатъчно е да сте работеща майка, за да имате куп грижи и задължения, които трябва да вземете предвид в ежедневието си. Даже на генералните директори им е по-лесно, защото имат куп секретарки, шофьори и прочие помощен персонал, които могат да използват от това да им напише доклада, до това да им вземе дрехите от химическо чистене.

Ето няколко прости класически съвета, които когато ги видим написани си казваме – е, пак ли изтъркани заръки, но мигом след това ги забравяме и отново се оплитаме като патета в кълчища из купищата задачи, ангажименти, срещи и прочее приятни и неприятни задължения.

Определете си време за планиране и организация
Намерете време да планирате времето си. Ако трябва използвайте календар или бележник, за да може всичко да ви е нагледно и прегледно. Оставяйте си бележки на хладилника, ако прекарвате повече време вкъщи или слагайте аларми на телефона си. Така няма да се сещате в последния момент, че сте закъснели да вземете детето от занималня или изпускате дълго чаканата бизнес среща.

Поставете си цели
Звучи доста изтъркано, но ако сте човек с хъс – ще свърши работа, за да може да се справите с една идея повече неща от обикновено. Защото по принцип ние жените си казваме – какви цели, като ежедневието така ме завърта, че не мога да помисля за нищо повече от ежедневната програма. Обикновено при майките е така. И понякога цел може да е нещо, което за другите е ежедневие – примерно да се постарая да изглеждам добре – да намеря време за фризьор, козметик или спорт веднъж седмично. По-амбициозните могат да имат и по-големи и по-съществени цели, които да изискват повече усилия, време и енергия.

Избистрете приоритетите си
Затова веднага след целите идват приоритетите. Сигурно ви е попадал един он-лайн тест, при който избираш любим цвят и любимо животно и накрая ти казват – кое е важно за теб. Е, няма нужда друг да ни го казва – ние трябва да решим сами за себе си, дали семейството, работата, кариерата, парите и т. н. е най-важно за нас. И тогава нещата се нареждат от само себе си.
Решаваме, че изкарването на много пари ще бъде лайт мотив на живота ни и искаме да се видим успели и богати в близкото бъдеще, тогава веднага наемаме детегледачка, чистачка и прочие.
Ако решим, че децата са ни на първо място, съответно подхождаме по друг начин. Трудното става, когато искаме да носим по две три дини под една мишница, а българската действителност не го позволява. Тогава се изисква строга дисциплина и висш пилотаж.

Списъци, списъци, списъци
Направете списък – това е класика в жанра. Списък със задачите – неотложни, важни, задължителни, рутинни, пожелателни, вероятни и т. н. Е, разбира се номерът не е само да си направите списък, ами от време на време да го поглеждате, за да видите докъде сте стигнали с изпълнението, дали не пропускате нещо, дали не трябва да пренаредите програмата си.

Намерете време за почивки
Ако смятате, че сте роботи и можете да работите по 24 часа на ден – забравете. Е, ако имате шефове, които е трудно да убедите, че е възможно да имате нещо такова като личен живот, тогава е сложно. Сменете шефовете! Не само персоналът е заменим. Каквото и да е положението, направете всичко по силите си, за да заложите моменти на отдих и отмора – може да са маскирани като работни обеди, но задължително с приятни хора. Ако сте в матрицата и денят ви е разчетен от други и не можете да си отделите дупето от бюрото, има друга хватка – блуждаене с умен поглед и взиране в монитора. Отстрани изглежда, че работите супер напрегнато, а всъщност си почивате при спрян монитор. Или класиката в жанра – вземате един наръч хартии и тръгвате по коридорите с устремен поглед. Идиотска почивка, но все пак почивка.

Съобразете се с биологическия си часовник
Този съвет отново е за свободните хора, които имат избор и могат сами да определят кога, какво да вършат. Ако си знаят, че късно вечер са най-продуктивни в писането за доклади, не е лентяйство да се наспят добре, да свършат всички дребни неща сутринта и да оставят съществената работа за по-късно.
Ако имате възможност да работите на смени и да избирате смяната – си е цял късмет, можете според това дали сте ранобудно пиле или нощна птица, да изберете и работните си часове. Ако не можете, стискайте зъби и се радвайте, че има такива дни като събота и неделя.

Опитайте се да сте максимално ефективни
Винаги се старайте да правите нещата максимално добре, така че да не се налага да отделяте след това още и още време, за да ги доизкусурявате. Пестете си времето и енергията за важните неща.

Елиминирайте стреса
Старайте се да не поемате задачи на пожар, задачи от типа от днес за вчера. Ако все пак някой от по-горните етажи на властта ви натресе такава, спешно разместете приоритетите, за да успеете да се справите, без обичайната паника и стрес. Ако пък ви се е отворила щастлива бизнес възможност – приемете я като приятно предизвикателство, което ще ви качи на по-високо ниво и дерзайте с оптимизъм.

Разкарайте неприятните задачи
Това е доста егоистичен съвет, който за съжаление съзнателно или подсъзнателно всички се опитваме да го прилагаме. Някои мъже смятат, че вършат велика работа и носят торби с пари и затова решават, че всички неприятни ангажименти с възпитанието, родителските срещи, домашния бюджет и т. н. е женска работа. Жените пък решават, че изхвърлянето на боклука могат да го прехвърлят без коментар на децата. И така всеки, който е в позиция на някаква власт, прехвърля нежеланите, но наложителни задачи, на по-ниско стоящия в йерархията. Не би трябвало да е така. Ако е в семейството – разпределете я по равно. Ако е в работния колектив – отново. Това разбира се е пожелателно и трудноизпълнимо, но иначе се получават много негативни търкания и рано или късно водят до негативни емоции. Децата намразват родителите си, жените са готови на развод, а може да има и трето решение – почистваща фирма, детегледачка и т. н.

Не бъдете перфекционисти
Обикновено съветите са обратни – старайте се да правите нещата максимално добре. Но все пак не забравяйте, че перфекционизмът е болест, която се предава и накрая някой опира пешкира. За съжаление жертвите на перфекционизма са най-вече децата.

Разпределете времето си
Разпределете деня си като за дълъг маратон. Преценете силите си, така че те да стигнат за целия дълъг ден. Иначе рискувате да изпуснете нервите си, когато не трябва; да загубите контрол; да оставите прекалено много задачи за след срока и от там да загубите доверието на вашите работодатели и бизнес партньори.

Научете се да казвате „Не“
Това отново е класическо правило. Колкото по-малко задачи и отговорности поемате, толкова вероятността да се справите добре и в срок се увеличава, нали? Лошото е, когато сте в позиция да не можете да кажете „Не“, ако е така, вземете сили генерално да кажете „НЕ“ и да си потърсите работа, в която можете да избирате дали да приемете или да отхвърлите даден ангажимент. Трудно, нали?

Награждавайте се
Отново класически съвет. Ако няма кой да ви награди – наградете се сами. Вие най-добре знаете енергията и усилията, които влагате. Затова планирайте и наградите – например, ако приключа с този проект предсрочно, отивам на почивка – определено ще е заслужена.

* * *

Как да се обличаме за работа
Разпределяне на задачите вкъщи – тема от форума
Инструкция за използване на мъжа

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Галина ( преди 11 години )
Ама, как може непрекъснато да се публикуват такива глупости, които на никой не помагат!!!!Аман от тъпотии!!!11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар