Тя, звездата

Как да се обличаме за работа

10.03.2010г. / 09 31ч.
Аз жената
Как да се обличаме за работа

Как да се обличаме за работа? Това е един от основните въпроси, който стои пред съвременната жена. Всяка една от нас почти ежедневно се изправя сутрин пред гардероба и потъва в дълбоки размисли какво да облече днес.

Може би е добре да започнем с това какво е препоръчително да се избягва, а именно това са дрехи, които разкриват прекалено много от гърба, гърдите, краката, корема или бельото. Дори във фирми, които нямат дрескод, измачканите, разкъсани или мръсни дрехи са неприемливи, това важи и за обувките и косата. Добавяме и прекалено спортните облекла, тип за тренировки или официалните вечерни рокли, подходящи по-скоро за приеми и вечери.

Всички знаем, че дрехите и стилът на обличане са особено важни, особено при бизнес общуване. В гардероба на една дама не е задължително да има само маркови и скъпи облекла, важното е той да бъде обновяван регулярно и според сезона. Най-важното за дрехите, които ще носите всеки ден на работа е те да са удобни, да са ви по мярка, да са съобразени със сезона и времето и да отговарят на позицията, която заемате. Ето няколко основни щрихи за избора на подходящо облекло :

Панталони – С възможно най-изчистена кройка панталони от памук, вълна, бархет и синтетични материи без огромни джобове са приемливи. Ако е лято, панталоните е препоръчително да са с дължина до коляното, не по-къси.

Поли и рокли – приемливи са ежедневни поли и рокли или поли с цепка около коляното. Тук идва въпросът с дължината на полата – дължината на полата трябва да ви кара да се чувствате комфортно пред хора. Разбира се къси, прилепнали поли, които са над половината на бедрото не са подходящи за работа, както и мини поли и плажни рокли. 

Ризи, блузи, топове и сака – подходящи са изчистените ризи и блузи, а ако имат някакъв допълнителен елемент (къдрица, набраност, изрязаност), то той не трябва да е водещ и набиващ се на очи. През зимата е допустимо върху ризата или блузата да сложим жилетка, но тя задължително трябва да е едноцветна и семпла.

Обувки – добре е обувките да са по-консервативни и стилни. Височината на токчето е спорна тема. Ако сте свикнали да носите високи токчета не е недопустимо да ходите с такива на работа, но трябва много да внимавате, понякога това може да ви изиграе лоша шега. Не са подходящи прекалено лъскавите обувки, чехли, джапанки и всички други, при които се виждат пръстите на краката.

Бижута, грим и парфюм – разбира се, че трябва да споменем и тях, тъй като аксесоарите обогатяват нашия външен вид и му придават уникалност. Бижутата трябва да са избрани с вкус, да не са прекалено масивни и екстравагантни. Същото се отнася и за грима, той трябва да е лек, да се избягват тъмните нюанси и ярките червила. Парфюмът да е лек и ненатрапчив.

Шапки и украшения за глава – носенето на шапка е абсолютно недопустимо в офиса. Дори през лятото не е приемливо да се носят шапки и шалове за глава.

Освен дрехите, обувките и аксесоарите трябва да споменем и прическата. Принципно се толерира прибраната коса или тази, която не пречи при извършване на работата. Препоръчително е косата да е добре поддържана и да допълва цялостната визия на жената. Напоследък по-модерни са по-късите коси или такива, които разкриват в по-голяма степен лицето.

Реално няма рецепта или най-добра формула как да се обличаме за работа. Всяка дама сама формира своя стил и понякога трудно го променя дори и с цел израстване в служебната йерархия. Най-важното е да си намери такава работа, която съвпада с нейния начин на обличане.

* * *

Тенденциите в пролетно-летния маникюр за 2010-а
Късите коси са хит за 2010-а
Униформа и в офиса
Обличате ли се подходящо за възрастта си?

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Юлия ( преди 11 години )
Ако ,дрехите отговарят за дадената работа ,но човекът не отговаря на качествата какво да правим??????Лесно ще се оправим с дрехите ,ако нямаме пари ще вземем на заем ,за да си купим за съответната работа ,защото го изисква ,но нямам качествата?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар