Семейство

Злоядите деца – как да ги примамим да ядат и полезни храни

18.01.2011г. / 10 46ч.
Аз жената
Злоядите деца – как да ги примамим да ядат и полезни храни

Познато ви е, нали? Приготвяте вкусна вечеря, а детето ви отказва да хапне. Не иска. Може би е яло съвсем скоро - чипс, солети, шоколад? А може би просто не му е вкусно? Как да се преборите с този проблем?

Мария П., 34 г., майка на 2 деца
Наистина е трудно да им се угоди. Не мога да им давам винаги нашата храна - не ядат пикантно, гледам да се хранят по-безсолно. Затова и купувам различни неща за децата си.

Ваня Р., 31 г., майка на 1 дете
Много е капризен моят син. Предпочита неща, които е видял по телевизията. Не знам как точно да му угодя ...

Добро решение е да опитате с продукти, създадени специално за децата. Вероятно сте виждали забавните герои, познати от телевизионния екран - Тиби и Диби. Те със сигурност ще "заговорят" на детето ви и то ще поиска да опита. А опита ли ще поиска и да си хапне сандвич, салата, или варени картофи, например, с вкусния детски салам!

Забелязва се световна тенденция към разработването на храни специално за
деца. Тази тенденция започва да се наблюдава и при българските фирми, произвеждащи храни.Такива доскоро почти липсваха на родния пазар.
Предлагат се детски колбаси с различни марки, както и детски пастети, освен с подбраните опаковки привличащи децата и напомняйки на родителите, че тези храни са предназначени изключително за деца, като изцяло са съобразени с изискванията за този род храни.
Продуктите за деца са приготвени от качествено месо – прясно крехко пилешко и свинско и не съдържат соя и глутен, при производството им не се влагат оцветители и алергени. Новите продукти са с намалено съдържание на сол и към тях е добавен допълнителен млечен белтък, източник на калций, който е необходим за растежа на детската костна система. Детските колбаси са по-бедни на мазнини.Отделно от това те са допълнително обогатени с витамините А,C и Е, известни като силни антиоксиданти.
Малко научни данни:
Според българските и европейските нормативни актове, количеството мононатриев глутамат, като овкусител в хранителни продукти, не трябва да надвишава 10 г на 1 кг готов продукт.

В произвежданите в България детски кренвирши количеството на мононатриев глутамат е многократно под определената законова норма.
Проучванията сочат, че близо 70% от хората у нас купуват колбас за своето дете, различен от тези, които останалите членове на семейството консумират. Продуктите са допълнително обогатени с витамини и калций, извлечени по естествен начин. Калцият идва от млякото, което се съдържа в колбасите. За да бъде още по-вкусен и интересен за децата, в детски колбас с моркови са добавени истински моркови – допълнителен източник на полезни за организма витамини и минерали.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Донка ( преди 11 години )
На мен рекламата за Тиби и Диби ми е любима.А децата като са злояди, не означава, че ще умрат гладни - колкото му се яде на детето, толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Това не са полезните храни. Точно саламите имат най-много консерванти. С децата е трудно. Но има различни деца. На моя приятелка детето я слуша много и яде каквото тя му каже, не пие кола и не яде салами, не яде чипс защото са вредни. Ех, ако и моето беше такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Димитрина ( преди 11 години )
Чета какво съдържат детските храни - та това епросто нормалната храна от едно време. И си задавам въпроса - защо се стигна до тук? Защо се смята, че ако човек е порасъл тлябва да яде храна пълна с *** и кой и на основание на какво решава какво е полезното количество сол например. Да не говорим за останалата химия! Аз не копувам колбаси защото не мога да ги обезсоля. Те горчат от сол! А с какви зеленчуци и плодове да храним децата си? Не мислите ли и Вие, че е дошло време наистина да се заговори на висок глас за това. И това да доведе до истински промени, докато все още има неувредени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Ивайла ( преди 11 години )
Интересна е темата за продуктите, които наистина са за деца и прозводството им е съобразено със това.Може да се пише повече по темата.Много е трудно да се справиш с проблема с храненнето на деца, които се мръщат на храната, дори когато не са я опитвали никога - никога не са хапвали например домат. Правилно е да поднасяме храната така, че да е привлекателна за малките деца и също толкова важно тя да е по
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
Според мен, важно е храната да се поднася на детето оформена с въобръжение. Освен това и съдовете за хранене имат значение - спомням си колко беше интересно да открия жабката на дъното на чинията си когато бях малко дете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар