Тя, звездата

Зарина Христова: Спортът ме научи на отговорност към тялото ми

06.02.2011г. / 19 28ч.
Мария Дуковска
Зарина Христова: Спортът ме научи на отговорност към тялото ми

Зарина Христова е само на 28 години, а вече може да се похвали с доста дълго CV, в което ще прочетем, че се е занимавала с художествена гимнастика, а нейни треньори са били шампионките Лили Игнатова и Нешка Робева. При последната танцува и няколко години в спектакъла "Два свята".

Четири години е част от балета в "Шоуто на Слави", а допреди няколко месеца бе главен хореограф в предаването "Комиците". Зарина е създател и на балет "Екстрийм", с който често придружава българските музикални звезди на техни участия.

Освен с кариерата си на танцьор и хореограф, Зарина е най-щастлива да се похвали и със своето малко чудо - 4-годишната й дъщеричка Катрин. Предлагаме ви да се запознаете с красивата Зарина, която не се спира пред предизвикателствата в живота, а напротив, посреща ги с усмивка.

Занимавала си се с художествена гимнастика. Как започна, труден период ли беше за теб?
Моята майка ме записа да тренирам художествена гимнастика в школата на "Левски", без големи амбиции, а просто, за да се занимавам с нещо извън училище. Първата ми треньорка беше Венета Алексиева, след нея бях при Илияна Миланова, като съм минала през много треньори, включително Лили Игнатова и Нешка Робева. Да, беше трудно, но дисциплината бе много засилена. Имаше драконови диети, двуразови тренировки – от сутрин до обяд, после от следобед до късно вечер. Животът ни беше само лагери, в които буквално спяхме в залата и доста силови тренировки. Сега, като ги наблюдавам отстрани, със сигурност им е трудно на момичетата, но според моята база за сравнение, преди беше много по-различно и трудно.

На какво те научи спортът – какво ти даде и какво ти взе?
Не мога да кажа, че гимнастиката ми отне нещо. Някои момичета казват, че им е взела детството, аз нямах този проблем, защото сравнително късно за тези среди се записах да тренирам. Повечето момичета ги записват още на 3-4 години и в 1-ви клас вече са по състезания, докато аз започнах по-късно и успях да се насладя на емоцията да имам детство. Благодарение на гимнастиката не съм се сблъсквала пряко с проблеми като алкохол, наркотици, лоша компания. Спортът ме предпази от това. В залата се чувствах защитена. И същевременно ме научи на дисциплина, на отговорност към себе си, към тялото и здравето си.

Зарина в "Шоуто на Слави"

Как започна да се занимаваш с танци?
Почти веднага, след като се отказахме от гимнастиката, аз и няколко момичета, се появи Нешка Робева с идеята да прави танцовия спектакъл „Два свята“. И повечето момичета, които бяхме доскоро в националния отбор по гимнастика, както и бивши гимнастички направихме спектакъла заедно с 10-15 момчета, които се занимаваха с народни танци. Там изкарах около 2 години. И когато си тръгнах, тъкмо се зачудих какво ще правя занапред и дойде предложението от „Шоуто на Слави“. Една моя приятелка работеше там и се беше контузила. Аз отидох на нейно място, уж за малко, да я замествам, а изкарах 4 години.

Кога се появи идеята за твоя балет „Екстрийм“?
Няколко месеца, след като родих дъщеря ми Катрин, вече не работех в „Шоуто“, се записах в един балет „Модел“. Там бях за кратко, след което се появи предложението на Любо Нейков и предаването „Комиците“. В началото малко бях против идеята, защото те ме искаха като хореограф, а пък аз никога не съм била. Но те повярваха в мен, доста ме окуражиха, че ще се справя и аз събрах още 3 момичета, с които направихме балет „Екстрийм“.

Трудно ли е да си работеща майка, как се справяш с родителските задължения?
Не, не ми е било трудно. Работата ми позволяваше спокойно да гледам дъщеря ми. Трудностите са били само при турнетата, тогава майка ми помага с гледането.

Зарина в "Комиците"

Ти си в страхотна форма, имаш ли някаква тайна? Как се поддържаш?
Не-е (смее се). Нямам никакви тайни. Едно време доста пазех диети и въпреки тях, бях по-пълна, отколкото съм сега. Пазех диети, по цял ден тренирах в залата, танцувах в шоуто, и пак бях по-пълна с 2 килограма от сега. Но след като родих дъщеря ми, на 4-тия месец, когато започнах отново да танцувам, бях по-слаба от преди да забременея. Не знам как стана наистина. Може би покрай дъщеря ми, която си е доста палава и си е едно постоянно търчане след нея, може би това допринесе да се поддържам във форма. Както и когато спреш да мислиш за излишните килограми, а просто се движиш повече, активен си и така тялото ти се чувства добре.

Какво според теб е основното предизвикателство пред българката днес?
Мисля, че основното предизвикателство е, че жените днес работят наравно с мъжете, че и повече дори. Освен работата, пред тях стоят и домакинските задължения, гледането на деца и т.н. Всичко това ги затруднява, притиска ги и липсата на време, и предизвикателството е как да се съчетаят всички тези неща.

Как си почиваш?
Много обичам да пътувам. Старая се поне един път на сезон да излизам извън България.

Любимо място?
В България най-често ходя във Велинград с дъщеря ми, а в чужбина засега на първо място са Дубай и Анталия.

Любим цвят?
Всички цветове, но най-вече свежите – розово, жълто, оранжево.

За какво мечтаеш?
За още едно дете, ако може в най-скоро време. Мечтая и за сватба, да се видя в бяла рокля, както и за семейство.

Какво е твоето послание към читателките на Az-jenata.bg?
Пожелавам им новата година да им донесе повече положителни емоции и повече радост с любими хора. Пожелавам им да сбъднат мечтите си, да раждат повече дечица, и най-вече да бъдат много здрави!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Borislava ( преди 11 години )
Mnogo xubavo Ne6ka Robeva e obu4ila xubavgite i momi4etata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати