Цветя

Мини лалета – новост в ботаническата градина в Балчик

08.02.2011г. / 18 22ч.
Аз жената
Мини лалета – новост в ботаническата градина в Балчик

Тази пролет в Ботаническата градина в Балчик ще цъфнат нови цветя - мини лалета, съобщи БТА.

Лалетата-джуджета са диворастящи, със стъбло високо едва 2-3 см, така че чашката им като че ли започва направо от земята, казва Ина Манчева, ръководител на парка.

В колекцията на градината има близо 100 сорта лалета. Най-ранните сортове, като "Джузепе Верди", "Вивалди" и други, се очаква да цъфнат още в края на февруари, началото на март. За разлика от миналата година, когато заради дълго задържалите се минусови температури и студове до минус 22, първите лалета разцъфтяха през втората половина на март - допълва Ина Манчева.

Ранните сортове лалета ще обагрят ботаническата градина в бежово-оранжево, доматено червено и жълто с оранжеви ивици, казаха градинарите. Новост в тазгодишното "Шоу на лалетата" ще бъде т. нар. група "мултифлора". Изненадата е, че от една луковица израства цял букет лалета.

Пикът на цъфтежът на лалета е през Великденските празници, а най-късните цветя от този вид ще радват туристите през май - обяснява ръководителят на парка.

Вижте още:

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Иванка ( преди 11 години )
В къщи имам бели мини-лалета и мини-нарциси. Донесоха ми ги приятели от Холандия. Имам и кичести лалета, които цъфтят през май. Много са красиви. Градината ми е много хубава. Имам също бял и лилав клематис, искам да си засадя и розов и небесно син. В момента ми цъфтят розите, божурът, лилавият клематис, игликата,моминото сърце, анемоната , газанията, перуниката и лилиумът. В градината ми е като в рай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време