Свободно време

Трактатът – Робин Адер

11.03.2011г. / 13 44ч.
Аз жената
Трактатът – Робин Адер

Преди 2000 години, по времето на Иисус, е създаден кодиран документ със силата да преобърне световната история.
В продължение на почти две хилядолетия Трактатът омагьосва умовете на философи, поети, инквизитори и равини. Кой е авторът му? Какъв е смисълът му? Защо е бил кодиран?
Същото започва да се пита и палеографът Зак Конъли, когато разбира за документа от мистериозна бележка в полето на една книга. „Пътека към Божието царство“ – гласи тя. От този момент Зак Конъли не може да мисли за нищо друго – основната му цел е да намери документа и да докаже автентичността му. Когато обаче желанието му се сбъдва и ръцете му докосват страниците на древния пергамент, той започва да предусеща, че търсенето му едва сега започва – разчитането на древните слова и откриването на техния смисъл се оказва задача с повишена трудност.

Какво е Трактатът – апокрифно евангелие, съдържащо последните думи на Иисус в деня на разпятието му? Ако е така, тогава каква е връзката му с евреите, съхранявали го през вековете, и защо в него изобилстват идеи от древното мистично учение Кабала? Дали Трактатът няма да се окаже откровение за универсални истини, появило се в момент от историята, когато хората са готови да осмислят тези истини и да ги приложат.

Интригуващо начало, динамика, неочаквани разкрития и пътешествия на героите из дебрите на религията и мистицизма – по тези свои характеристики книгата без съмнение ще задоволи изискванията на почитателите на историческия и религиозния трилър.

Романът „Трактатът“ обаче проследява и едно по-мащабно и съвсем реално пътуване. Пътуване, което човечеството е предприело преди 2000 години и което днес добива съвсем нови измерения. Съвременният човек започва да излиза от рамките на традиционните религии и да търси лична връзка със силите, които управляват Вселената. Дали съществуването ми е предопределено или аз съм господар на съдбата си? Има ли Формула за по-добър живот и къде да я търся – в науката, религията или многобройните съвременни езотерични учения? Достатъчна ли е само вярата и защо желанията ми понякога не се реализират, колкото и горещи да са молитвите ми?

Това са въпроси, които вълнуват все повече и повече хора по света, и книгата на Робин Адер е отзвук от това Търсене на истината. Възпитан в еврейските традиции и увлечен от мистичното учение Кабала, очарован от Новия завет и т. нар. апокрифни евангелия, с интереси в областта на астрономията, биохимията и квантовата физика, изучил водещите съвременни философски и духовни учения, Робин Адер осъзнава, че всички тези пътища на световната мъдрост неизменно някъде се пресичат. И той прави точно това – търси пресечните точки между религията, науката и езотериката, за да ги предложи на своя читател като отправна точка в търсенето на неговата лична истина.

Художествен роман, основан на религиозна конспирация, или опит да открие отговори на вечни въпроси, какво е Трактатът, Робин Адер оставя читателят си да реши сам.

Робин Адер е роден в Ню Йорк. Образованието му покрива различни области на науката – от дипломната му работа по астроинженерство до дисертацията му по биохимия и микробиология. Изучавал астрономия и космология от осемгодишна възраст, той наблюдава разширяването на познанието за произхода на Вселената през последните 50 години, което се извършва успоредно с разширяването на самата Вселена. Страстен привърженик на квантовата теория и Теорията на струните, той вплита в творбите си своите интереси.

Отгледан в светско семейство, Робин никога не прегръща традиционния юдаизъм на баба си и дядо си, но винаги се е чувствал свързан с културата и обичаите на тази религия. Това естествено го води до изучаването на Кабала и на Стария Завет. Любознателността и признателността към християнското общество, в което живее, го провокират за писанията от Новия Завет. Най-новите открития – Евангелията на Юда и Тома, представляват голям интерес за него, както и хипотезите за истинската Мария Магдалина. В книгата „Трактатът“ са пресъздадени много от различните мнения за влиянието на тези гностически документи върху съвременните хора и върху бъдещето на световните религии.

През 2005 г. Робин Адер започва да изследва движението „Нова Мисъл“, зародило се в началото на XX век, и открива, че философията и наблюденията му са близки до „по-старите“ религиозни виждания за човека и връзката му с Бог. Книгата „Трактатът“ е синтез от тези виждания.

В момента Робин Адер е популярен лектор и живее с дъщеря си в Атланта, САЩ.

Издателство "AMG Publishing"
Дата на излизане: 01.03.2011 г.
Формат: 14,5 х 21 см
Обем: 408 стр.
Корица: мека
Корична цена: 15 лв.

Прочетете още:

Коментирай