За дома

Бюро в детската стая

21.03.2011г. / 01 04ч.
Надежда Маринова
Бюро в детската стая

Къде е най-подходящото място на бюрото в детската стая?

Най-неподходящото място за бюрото в детската стая е срещу процореца. Бъдете сигурни, че учейки уроците си, детето непрекъснато ще се изкушава да поглежда навън, което ще разсейва и отвлича вниманието му. Така вместо да се съсредоточи върху домашните, то ще мисли за други неща. Въпреки, че ще седи много време на бюрото, учението няма да е ефективно.

Най-доброто място за бюрото е да гледа към стена, не много далеч от прозореца, за да има достатъчно светлина, но и далеч от него, за да не действа разсейващо. Всички знаем, че е добре светлината да идва отляво, така че добре е да се съобразим и с това (ако детето ни пише с лявата ръка, трябва светлината да идва отдясно).  Друг добър вариант е, ако стаята позволява, учебната маса да се намира в средата на помещението.

Родителите знаят, че когато сме максимално съсредоточени върху дадена работа, я вършим много по-добре и за по-кратко време, отколкото, когато се разсейваме и прекъсваме процеса. Знаем също така, че навиците, изградени в детска възраст, остават за цял живот. 

Интересното е, че скоро по телевизията даваха дизайнерско решение - бюро в детската стая срещу прозореца. А горният съвет ми даде една учителка, която явно много по-добре разбира къде трябва да се разположи работното място на ученика.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време