За дома

Къде да изхвърлим живачните термометри?

05.04.2011г. / 11 21ч.
Аз жената
Къде да изхвърлим живачните термометри?

Замисляли ли сте се какво да правите с непотребните препарати, бои и химикали, лекарства, спрейове под налягане, живачни лампи и термометри? На всички тях има изобразена зачеркната кофа за боклук, което означава, че не бива да ги изхвърляме в общия отпадък. Но след като там не може, какво да правим със стария живачен термометър? Оказва се, че за сега няма ясен отговор, както е например за електроуредите и батериите – те са отговорност на производителя или вносителя, който ги пуска на пазара. За това и в повечето магазини за електроника се появиха буркани, пълни с изтощени батерии.

Друг е случаят с токсичното вещество живак – той влияе върху нервната система, възможно е да причини и сърдечносъдови, имунологични и репродуктивни увреждания. Не бихте искали да държите такова нещо вкъщи. Около 30 тона живак годишно са се продавали в Европейския съюз точно в термометри. От отровното вещество има също и в новите енергоспестяващи крушки, както и в луминесцентните тръби.

Според Закона за управление на отпадъците кметът на всяка община е отговорен за организирането на дейностите по събирането на боклука (включително и опасния) на територията на общината. Но никъде в България няма специализиран център за приемане и съхранение на опасни отпадъци, защото е твърде скъпо. Един такъв център в София би струвал между 1,5 и 2,8 млн. лева и ще доведе до вдигане на такса смет, съобщава в. „Дневник“. До края на 2011 г. В столицата ще тръгне специален автомобил, който да събира опасен отпадък от домакинствата. Тази практика е прилагана в Сливен и Русе, но не са били събрани почти никакви „специални“ боклуци.

Оказва се, че ако не искаме да замърсим природата, трябва да си платим, за да предадем опасните отпадъци в лицензирана фирма. За живак тарифата е около 14 лева на килограм.

А все пак вече сме заплатили такса смет на общината, за да се погрижи за боклука.

Прочетете още:

Коментирай