Здраве и красота

Безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза

26.04.2011г. / 15 23ч.
Аз жената
Безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза

От днес до 14 май 2011 г. ще се проведат безплатни профилактични прегледи в 12 български града.
В периода 23 – 29 май за първи път в България ще бъде отбелязана Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза. Световното събитие тази година ще бъде под мотото „Гуши и възли“. Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ.

По повод на международната седмица от 26.04.2011 до 14.05.2011 ще се проведе Национална скринингова кампания. С помощта на специално оборудван за целта микробус, т. нар. тиромобил, ще се направят безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване на щитовидната жлеза в няколко български града: Благоевград (26.04 и 27.04), Сандански (28.04), Дупница (29.04), Перник (30.04 и 04.05), Кюстендил (02.05 и 03.05), Радомир (04.05), Пазарджик (05.05), Хасково (09.05), Харманли (10.05), Кърджали (11.05), Елхово (13.05) и Смолян (14.05).

Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, особено при жените. Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично. Тези рискови периоди са:

  • по време на пубертета и първата менструация
  • когато е бременна и първите шест месеца след раждането
  • по време на менопаузата

Независимо от пола, човек попада в рискова група и ако:

  • има фамилна обремененост
  • страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и др.
  • е над 50 години

В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тироидни заболявания, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тироидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. Тези заболявания са хронични и нелекувани навреме могат да доведат до тежки сърдечно съдови заболявания (аритмии, артериална хипертония, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт), безплодие, спонтанни аборти.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране и редовната профилактика.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Васил ( преди 11 години )
На 18.05.11 по време на Булмедика на щанда на НПО др. Маринов ще проведебезплатни прегледи на щитовидна жлезас термовизор (medical DITI).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Искам да Ви пиша как протекоха профилактичните прегледи в Хасково. Без всякаква организация. Предварително си записахме часове по телефона, но се оказа, че списъка е подменен с нов списък, изготвен сутринта. Изгубихме си времето да чакаме и да се караме помежду си без вина. Естествено не бяхме прегледани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петрунка ( преди 11 години )
От 2005 година в България има вода, обогатена по специална технология с йони на йода. Без цвят, без миризма, абсолютно безопасна. В зависимост от възрастта - от няколко капки за бебетата и малките деца до една-две супени лъжици за бременни и кърмачки на ден - това е най-евтината, най-леко усвояема доза на йод, за да може щитовидната жлеза да работи пълноценно. Освен това йодът е и силен антисептик, който ще чисти организма от вирусни и др.инфекции, при хранително, алкохолно и наркотично отравяне, при радиации хранително, аинлкохолно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пациент на "личен ле ( преди 11 години )
Някоя фармацевтична компания си прави реклама, явно е поела финансирането на тия прегледи. Лошо няма, но затова са и лекарите, затова беше и идеята за личен лекар, защото той може и трябва да прецени от какви профилактични прегледи има нужда пациентът му, че да го прати на такива, ако не съвсем безплатни, то поне на поносими цени. Защото, ако човек реши да си направи профилактични прегледи за всичко, ... къде ще му излезе краят... Разбира се, ако изкажете мнение пред лекаря, че ви трябва профилактичен преглед да речем на щитовидната жлеза, много е вероятно той да ви поопипа по гушата или да ви пита дали ви се изпотяват ръцете и така да диагностицира иматели или не нужда от ехография и изследване на хормони. Специално моят личен лекар, когато веднъж се осмелих да предположа, че ми трябва рентген или ехограф, или поне специалист, той ми предложи да отида на море и ми даде... е, да не казвам какво ми даде, че може да се познае. Пък що да не се познае, каза, че ми трябвала виагра и други подобни. (лекарят ми е мъж, аз също, нямаме интимни отношения). :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
kris ( преди 11 години )
Ние,които не сме сред 14-те споменати града, а също си плащаме осигуровките,защо нямаме право на такъв преглед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Petia ( преди 11 години )
Moje li da mi kajete v grad Haskovo kade 6te se provejdat pregledite? Blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар