Майчинство

Кърмените бебета стават по-добри ученици

03.05.2011г. / 09 14ч.
Аз жената
Кърмените бебета стават по-добри ученици

Бебетата, които са били кърмени, са по-интелигентни в сравнение с децата, които са били на адаптирано мляко. Само 4 седмици на майчино мляко имат огромен ефект върху развитието на детето в основното училище и гимназията. Кърмачетата се справят по-добре с четенето, писането и математиката на възраст от 5, 7, 11 и 14 години. Това са резултати от изследване на над 10 000 деца на учени от Оксфордския университет и Института за социални и икономически проучвания към Университета в Есекс, Великобритания.

Децата са решавали тестове и са били разделени на две групи – такива, които до 4-та си седмица все още били кърмени и други, които били хранени с шише с адаптирано мляко. Всяко кърмено дете било сравнявано със свой некърмен връстник с подобна среда – доход на родителите, професии и дали са разделени.

Отдавна се знае, че майчиното мляко вдига имунитета на бебето, помага в борбата с ушни инфекции, стомашни бактерии и дори астма, но дали го прави по-умно не беше потвърдено. Според Мария Лаковоа, един от авторите на изследването, са добре известни ползите за здравето от кърмата, но вече може да се каже, че има ползи и за развитието на ума при децата. „Аз не искам никоя майка да се чувства виновна, но е важно да бъдат подкрепени жените, които искат да кърмят децата си и кърменето да се превърне в нещо нормално за всеки“, обяснява Лаковоа.

Чрез кърменето бебето получава жизненоважни хранителни вещества, а майката е по-защитена от рак на гърдата и яйчниците. То дори може да помогне на жените да си върнат фигурата от преди бременността като гори по 500 калории на ден.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
На мен също ми писна да слушам и чета за кърмените бебета. Вярно е,че трябва да се подкрепя кърменето, но ние като не сме успели да кърмим, хайде да се притесняваме за интелигентността на децата ни. Ами, хайде малко ги редактирайте тези статии! Аз съм ЗА кърменето, ама представее го по по-подходящ начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Тогава за бога не ги ( преди 11 години )
Вижте в рубрика писна ми каква помия се лее по адрес на отличниците. Защо, не е ясно?!?!?!?!!?!?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Минутка за саморекла ( преди 11 години )
Напълно подкрепям Ермиони! Не съм кърмена, но винаги съм била най-добрата във випуска, пък и за разлика от другите отличници, учех без особено усилие. Не че това трябва да е важно, но просто го споменавам заради статията. Вярно, че като малка имах алергии, но от 12-13 годишна възраст изчезнаха. Всичко е относително:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ермиони ( преди 11 години )
Ех, значи, много се дразня на такива драсканици! "Не искам никоя майка да се чувства виновна..." бла бла бла! Не съм кърмила, тъй като бях на медикаменти до самото раждане. Сега колко тъпо ще стане детето ми? Дано да е като сестра ми, която също не е кърмена и сега е отличничка на випуска, печелила е олимпиади, обиколила е половината свят едва на 15 години. Детето ми (6м.) до сега не е боледувало, а връстничетата му (кърмени) са пили поне 2 пъти антибиотик..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар