Свободно време

„Да спиш гола е зелено“ – Ванеса Фаркхарсън

17.05.2011г. / 13 49ч.
Аз жената
„Да спиш гола е зелено“ – Ванеса Фаркхарсън

Как една екоциничка продаде колата си, купи си стъклени бутилки и откри любовта за 366 дена

Искаме ли да сме еко? Какво сме готови да направим, за да станем „зелени“? Трябва ли да се откажем от тоалетната хартия и сапуна, трябва ли от отпадъците да правим органична тор, трябва ли да напуснем града...

Не е необходимо да избягаме от цивилизацията на другия край на света и да замиришем на пор, за да помогнем за спасяването на околната среда.
Можем да бъдем еко и без да излизаме от нормалния си ритъм на живот!

Да последваме опита на младата канадска журналистка Ванеса Фаркхарсън:
„Започнах тази книга някъде между вината и честността. Реших всеки ден от следващите 365 дена да правя по едно нещо, което да помогне за спасяването на природата. Идеята ми беше в края на тази „зелена“ година да заживея възможно най-екологично.

  • Някои от промените се оказаха решителни (продадох колата си).
  • Други – странни (изключих хладилника и фризера си, въпреки че не знаех какво ще правя с храната).
  • Трети – нелепи (защо, по дяволите, трябваше да мия косата си с оцет и да ровя из боклука на съседите?).
  • Голямата част изглеждаха символични. Но те са малките стъпчици, които водят до голямата промяна (да спя гола, да се къпя на тъмно, да ям сладолед само от вафлена фунийка...).

В края на моето едногодишно пътуване открих, че повечето от екопрактиките, с които експериментирах, станаха естествена част от моя живот.“

Книгата е забавна и остроумна. Не е нравоучителна, но кара дори и най-големия екоскептик да се замисли. Искрена, и все пак леко цинична. Има си дори и любовна история за по-романтичните души.

Съдържание

Март
Когато Ал Гор и неговите снимки на давещи се полярни мечки пришпорват иначе рационалната журналистка да изостави всичките си модерни удобства, да се запаси с рециклирана тоалетна хартия и да се гмурне с главата надолу в „зеления басейн“.
Април
Когато нашата ненавиждаща тофу и прехласваща се по вносното вино героиня се мъчи да се помири с хипитата и да открие скрития в себе си екофил.
Май
Когато приказката „не е лесно да си зелен“ се оказва вярна, защото нашата героиня се оплита в собствената си екостраница и започва да се съмнява, че тя може да се окаже свръх възможностите ?.
Юни
Когато я обзема истинска паника, защото идеите й се изчерпват, косата й е „измита“ с оцет, нищо освен кухненската й мивка не работи, а зелената идея започва да навява черни мисли.
Юли
Когато набързо стъкмената лятна ваканция й носи изтощение и гузна съвест заради причиненото замърсяване, но пък придава нова перспектива на екодвижението – от металните кошове за рециклиране на Западния бряг до пермакултурите и велообиколката на Орегон.
Август
Когато по средата на проекта глобалното затопляне придобива ново значение, след като апартаментът на авторката се превръща в парник; в същото време мотивацията й удря дъното.
Септември
Когато веганският масажен терапевт от екологичната велообиколка идва на гости за месец – и вкарва малко зелен полъх в спалнята.
Октомври
Когато нарастващият списък със стари зелени обещания и нови зелени нужди се оказва невъзможен за запомняне и довежда до купища грешки.
Ноември
Когато приоритетите на нашата героиня са разтърсени от още един провален романс, а импулсивната покупка на нова къща я потапя в нервна криза.
Декември
Когато всички промени, които са изглеждали лесни през лятото, се оказват катастрофални, щом времето застудява – но едно старо приятелство поддържа топлината у нашата героиня.
Януари
Когато последната отсечка от проекта е като финалната права на всеки маратон и включва ужасяващи мисли, нетърпима болка, дори евентуално повръщане.
Февруари
Когато едно официално сертифицирано с карта хипи се замисля за зелената си година, чества я, като включва хладилника си отново, и решава кой от навиците си да запази и кой да изхвърли на купчината органичен тор.

За авторката:
Ванеса Фаркхарсън – една млада канадка в опит да преодолее екоцинизма си
Ванеса Фаркхарсън е канадка, арт репортер и филмов критик. Има собствен блог за екология и води седмична рубрика за проблемите на околната среда в Нешънъл Поуст. Любовната й връзка от книгата е увенчана с една напълно екологична сватба. Но това вече е друга история...

Обръщение към читателите от авторката
Скъпи читатели, радвам се, че се спряхте на моята книга. Знаете, че това е най-хубавата книга, писана някога, нали? Даже ме предложиха за „Пулицър“, но аз отклоних предложението, защото не бях сигурна дали златният медал е екологично произведен. А сега сериозно – книгата е добра. Забавна, без да е нравоучителна. Искрена, и все пак леко цинична. Има си дори и любовна история за по-романтичните души.
Добре дошли в моя свят!
Ванеса

ИК „Кръгозор“
Корична цена: 12 лв.
Книгата е отпечатана върху 100% рециклирана екохартия!

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Най лесно е да сте з ( преди 11 години )
... като се облечете в зелено:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар