Бременност

Кога да кажа на детето, че съм бременна

18.07.2011г. / 10 18ч.
Аз жената
Кога да кажа на детето, че съм бременна

Новината за очакваното бебе носи смесени чувства, дори и да ви се случва за втори път. Сред всички въпроси, които отново се появяват в главата ви сега има един нов – чудите се кога е най-добрият момент да споделите с детето си, че скоро ще има братче или сестриче. Вярно е, че това зависи от много неща, но все пак е добре преди това да помислите за следното:

Ще бъде ли бременността ви успешна?
Бременността е уравнение, пълно с неизвестни, но все пак преди да кажете, изчакайте да минат първите 3 месеца, които обикновено са най-критични.

Как се чувствате?
Несъмнено детето или децата ви ще имат въпроси за новото бебе. Вие и таткото трябва първо сами да осмислите новината преди да я споделите. Съобщете, когато вече се чувствате подготвени да приемете реакцията на детето си и пороя от въпроси.

Кой искате да знае за бебето?
От една страна да кажете на детето е все едно да кажете на целия свят, защото то непременно ще иска да се похвали на всички, че ще става батко или кака, а в корема на мама има бебе. От друга страна, ако прецените, че възрастта на детето ви позволява, можете да го помолите да обсъжда това само с вас, бабите и дядовците и никой друг като обясните, че това е лично нещо.

Забелязват ли децата въобще, че сте бременна?
Със сигурност наблюдавате детето си и се опитвате да разберете – знае ли то, че ще стане кака/ батко? Според психолозите дори и децата на 1-2 години усещат, че нещо е по-различно. Може би то се изразява в това, че сте по-изморена, гади ви се и сте по-раздразнителна. Опитайте се да обясните на децата си защо сте различна, но така, че те да разберат.

Дори и първото ви дете още да не може да говори, седнете и му разкажете за това кого очаквате. Вероятно кукла бебе ще помогне да го изиграете като на театър.

Ако се чувствате добре и не променяте поведението си, е възможно дете на около 3 години въобще да не забележи, че сте бременна в 5 месец. Щом не ви се налага да лежите и можете да го разнасяте напред-назад, тогава всъщност няма промяна. Ако вашият случай е такъв, можете да отложите казването, тъй като на по-голямото дете няколко месеца до раждането могат да му се сторят безкрайно много време.

Независимо от възрастта на децата си обаче, ако са две или повече, е добре да споделите добрата новина на всички едновременно.

Прочетете още:

Коментирай