За дома

Съдове за десерти, без които не можем

25.07.2011г. / 11 18ч.
Вергиния Генова
Съдове за десерти, без които не можем

Обичате ли да готвите? А да сътворявате всевъзможни закуски и десерти? Ако отговорът е "не" – тогава ви трябва само една тава за спешни случаи, която да става за всичко.

Обаче ако отговорът е „да“ и издирвате всякакви невероятни рецепти за сътворяването на всевъзможни вкусотии, ако обичате да експериментирате и да украсявате, тогава знаете, че една тава няма да ви свърши работа доникъде и ще трябва да се запасите с цял арсенал готварски принадлежности. Кои обаче са най-необходимите тавички, с които можем да сготвим нещо хем вкусно, хем красиво?
Трябва да имате поне няколко различни форми за различни случаи.
При покупката и набавянето на различните видове съдове е добре да се стремите те да са максимално удобни и функционални. Да се съобразите с големината на фурната и котлоните, както и с това какви са любимите ви закуски и десерти, които най-често приготвяте.

Задължително в кухнята най-често присъстват:

Обикновена кексова форма – тефлонова или силиконова – за бързи и непретенциозни кексове.

Обикновена тефлонова тортена форма с обръч – с нея лесно и бързо можете да приготвите домашните блатове.

Силиконови форми – няколко различни вида – за мъфини, за кексове. Предимството е, че са по-интересни и по-лесни за работа. Идеални са и за приготвяне на студени десерти във фризера и за такива, които се пекат във фурна. Сладкишите в тях винаги стават, защото силиконовата форма много лесно се отделя от готовия продукт и той остава в красива и прецизно изрязана форма – достоен за най-изтънчени гости. Ако сте любител сладкар задължително си набавете каквито успеете силиконови форми – сърце, пеперуда, елхичка... има всякакви за всеки празник и подходящи за всеки повод.

Голяма кръгла или продълговата тава за печене на питки, баници, реванета, баклави и всякакви други подобни печива. Предимството на тефлоновите е, че не залепват, лесно се мият, но трябва да имате предвид, че са пригодени само за печене на изделия до 200 градуса. Ако печете нещо на по-силна температура, имайте предвид, че тефлоновото покритие се разгражда и отделя канцерогенни вещества.

Чаши за крем карамел, кремове и сладоледени десерти. Отново можете да се доверите на силиконовите, защото както многократно ще се убеждавате са многофункционални. И не заемат много място, което никак не е за пренебрегване.

Огнеупорни купи – идеални за плодови салати, както и за десерти, които не изискват много висока топлинна обработка. Прозрачните им стени ще ви помогнат да наблюдавате процеса. Ако искате по-лесно да се отдели от стените, трябва обилно да ги намажете с мазнина. И нещо много важно, което обаче често в бързината недомисляме – стъклените купи не трябва рязко да сменят температурата. Студена директно да я слагаме в загрятата печка или пък обратно още неизстинала и бум в хладилника. Какво ще се случи е ясно, дори и за онези, които не са посещавали редовно часовете по физика. Крайният резултат ще е, че много ще се ядосате, а ястието ще бъде напълно съсипано и разсипано.

Керамични купи, гювечета – освен за солени ястия, можем да ги използваме за приготвянето в тях на различни десерти – като макарони на фурна например.

Към задължителните можем да сложим ситото за пресяване на брашно и точилката.

А от там нататък всяка от нас когато обикаля по магазините харесва това или онова и докато се обърнем сме се обзавели с всевъзможни тавички с форми на мечета, еленчета, цветя. С форми за различни видове сладки и шприцове. Формите за рязане и печене, които можем да използваме в кухнята са много, но сега можем да обсъдим кои са онези, без които не можем в кухнята? Кои използвате най-често? Без кои мислите, че не може да приготвите десерт за гостите?

Прочетете още:

Коментирай