Здраве и красота

Педикюр у дома – все едно сте били в салона

06.08.2011г. / 14 58ч.
Аз жената
Педикюр у дома – все едно сте били в салона

Красивият и добре поддържан педикюр е задължителен за всяка дама, особено през лятото, когато носим отворени обувки. Със сигурност професионалистите в салона биха се погрижили за вас, но имате ли достатъчно свободно време и пари за това? Дори и да е така, защо да не се поглезите у дома - ето как:

Съберете всичко около себе си
Изберете удобно място в дома си, така че на една ръка разстояние да има мивка. Съберете предварително следните неща: лакочистител, легенче с вода или ваничка за крака с вода и пяна, масло за кожичките около ноктите, ексфолираща скраб за крака, кърпа за крака, кърпа за ръце, пемза, нокторезачка, фина пила за нокти, лосион за крака, памук, основа за лак, избраният от вас лак за нокти, топ лак, разделител за пръсти.
По желание можете да набавите още английска сол и масло от мента.

Почистете лака
Ако имате стар лак по ноктите, използвайте лакочистител и памук за почистване.

Потопете краката
Направете домашния педикюр по-релаксиращ като потопите краката си в легенче с вода и душ гел за 10-тина минути. Подложете хавлиена кърпа под легена, за да "хванете" пръските вода, след като извадите краката. Четете списания, слушайте музика или просто се отпуснете. За да облекчите подутите в края на дълъг ден крака, добавете малко английска сол във водата.

Обработете кожичките
Извадете единия крак от легена и капнете по една капка масло за кожички на всеки нокът. Масажирайте и плавно плъзнете кожичките с дървена пръчица за кожички. След като приключите с първия крак, потопете го обратно във водата и се заемете с втория.

Ексфолирайте
Извадете крака от водата и сложете стъпалото странично на коляното на другия крак. Със скраб нежно масажирайте. Увеличете натиска там, където има мазол или образувание от мъртва кожа. Изплакнете старателно и продължете с другия крак. С влажна кърпа, затоплена в микровълновата фурна за 15-20 секунди, можете също да почистите краката си.

Погрижете се за кожата
Нежно минете с пила за мазоли, за да омекотите (не да премахнете) твърдите участъци по стъпалата и пръстите.

Хидратирайте
Извадете единия крак от водата и го подсушете с потупване със сухата кърпа. За свежо усещане по желание може да комбинирате няколко капки масло от мента с лосиона за крака и така да масажирате. За по-интензивна хидратация преди масажа с мента и лосион, може да си направите маска на краката. Опаковайте с прозрачно фолио или найлонова торбичка, изчакайте 3-5 минути и изплакнете обилно. Сега пристъпете към масажа.

Подгответе ноктите
Използвайте дезинфекцирана нокторезачка или ножичка, за изрязване ъглите на всеки нокът, за да предотвратите врастване. После направете всички нокти с еднаква дължина. Завършете като оформите ноктите с пила. Прегледайте за останали парченца кожа или нокти и почистете отново с лакочистител, за да премахнете мазнините от лосионите и маслата и да удължите трайността на лака. Сложете разделителите за пръсти.

Лакът за нокти
Нанесете тънък слой основа, след това два тънки слоя лак в избрания цвят и един финален слой топ лак за блясък. Нека всеки слой съхне поне 2 мин. между нанасянията. Изчакайте ноктите да изсъхнат напълно преди да разчистите предметите около себе си и поне 2 часа преди да сложите затворени обувки. За да избегнете образуването на балончета в лака и после по ноктите, съхранявайте лака в на студено, сухо място и преди лакиране търкаляйте шишенцето с лак между дланите, а не го клатете енергично.

За по-голяма трайност
За да издържи педикюрът ви по-дълго, винаги използвайте основа и топ лак, и нанасяйте лак на всеки 3 дни. Правете го и след като сте били на плажа и песъчинките са изтъркали лака. За да поддържате кожичките и ноктите красиви, мийте ги всеки ден и нанасяйте лосион.

Прочетете още:

Коментирай