Бременност

Мъже говорят за стерилитета

06.10.2011г. / 12 38ч.
Аз жената
Мъже говорят за стерилитета

Мъже съветват други мъже как да се справят с проблемите на безплодието в рамките на национален конкурс, организиран от сдружение „Зачатие“ и столична болница. Конкурсът включва и съвети от жени към жени на тема „Как да говорим с мъжа за ин витро“.

\n

Инициативата е втората част на кампанията „Как да говорим за безплодието“, която се организира за първи път у нас.

\n

Акцент е комуникацията в двойката, как разговаряме с партньора за трудните решения и моменти във всички етапи на една ин витро процедура – от осъзнаването на проблема, през чакането пред кабинетите до крайния резултат.

\n

„Апелираме към мъжете да споделят дали са се затворили в себе си, споделяли ли са какво чувстват и мислят с партньорката си, как са намерили общ език. Призоваваме и жените да разкажат какви тактики са използвали при разговорите с мъжете по тези деликатни проблеми, кога е най-подходящият момент за разговор, срещали ли са съпротива в отсрещната страна и как са „разчупили леда“ във взаимоотношенията“, казват организаторите.

\n

Със съветите си могат да участват всички хора с репродуктивни проблеми от цялата страна. Те трябва да ги изпращат до 25 октомври 2011 г. на адрес contact@ivf.bg. Препоръките могат да бъдат под формата на малко разказче или само отделни изречения, могат и да са като видео клип.

\n

Специално подбрано жури, което включва и двойка с трудности при зачеването, ще подбере най-практичните съвети.

\n

Организаторите обещават да издадат безплатен наръчник с всички съвети, който ще включва и препоръки на психолог и реални истории.

\n

„Обикновено мъжете, особено, ако причината за безплодие е у тях, отказват да приемат проблема, понякога дори не говорят за това с никого. Понякога с години не си правят изследвания, не придружават партньорката до лекарския кабинет и т. н. Затова е много полезно да разберем как са преодолели шока, как са започнали да разговарят за това и кое им е помогнало да проговорят по темата и да потърсят решение. Защото психологическото състояние на хората с репродуктивни проблеми е много важно за постигане на успешен краен резултат – излекуване на безплодието“. Това смятат д-р Тачева и д-р Владимиров, едни от инициаторите на кампанията. „Съветите на хората, преминали през тези проблеми, ще вдъхнат кураж и надежда на много други със сходни съдби и вярвам, че ще им помогнат по-лесно да се справят с трудностите“, единодушни са те.

\n

Прочетете още:

Коментирай