Цветя

Лека нощ, кадифена глоксиния

28.10.2011г. / 10 54ч.
Вергиния Генова
Лека нощ, кадифена глоксиния

Каменното цвете – Глоксиния (Gloxinia) е много обичано и ценено стайно растение. Всеки, който си е гледал поне една саксия от това кадифено бижу със сигурност е опитал да го размножи и да потърси други растения от същото семейство. На пазара можем да открием различни разновидности – кичести и разноцветни, които изпълват дома с кадифена мекота.

Въпреки, че е много крехко, каменното цвете е непретенциозно. Предпочита светли места, но не и директна слънчева светлина. Любимата температура на глоксиниите е 18-25 градуса. Така че условието цветето да е здраво и свежо е нито да го оставяте да измръзне, нито да го прегрявате. Добре е да се полива само в паничката, за да не се мокрят и увреждат листата.

Размножаването става чрез семена, но отнема много време. Възможно е и чрез грудки, когато растението се пресажда или когато цветът прецъфти да го отрежем и да го поставим във ваза с вода и след известно време да засадим. В домашни условия обаче много хора си захващат глоксинии от листо (както стайните теменужки). Слагаме листото в прозрачна чашка с вода и когато пусне коренчета го засаждаме в почва.

Ноември месец е времето да приспим глоксинията. Спираме да я поливаме и я държим на тъмно на около 15 градуса температура. Към началото на март трябва сама да се събуди. Тогава я слагаме на светло и топло място и започваме да я поливаме. Така е по предписание на градинарите, но у дома моята глоксиния все още цъфти и няма никакво намерение да заспива. А на мен сърце не ми дава да я приспя, така че съм решила да проверя дали ще заспи от само себе си или ще цъфти до Коледа. Това цвете е невероятно, цъфти почти постоянно и то при минимални грижи. А вие кога смятате да приспите вашите цветни кадифета?

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
Моята глоксиния, от снимката (добре, че си я снимах) кучето една нощ най-ненадейно я приспа - беше я направило на салата. Та принудително я приспа :( надявам се корените да са й добре, че пролетта пак да се разлисти.Трудно е и цветя и куче:( с идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Марийка ( преди 11 години )
Аз приспах моите глоксинии - имам три саксии - с розов цвят, със светло син цвят и с алено червен цвят. Отглеждам ги от 4-5 години и ми прави впечатление че всяка година розовата ми цъфти с най-много цветове и най-продължително а червената последна се събужда и цъфти умерено. Синята също е добре, но досега не съм размножавала от тях, а имам желание да ги пресадя в по-големи саксии, но ще изчакам още малко докато им завехнат съвсем листата и стъблата.Наистина са прекрасни цветя и цяло лято цъфтят на остъкления балкон с източно изложение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар