Здраве и красота

Как да се насладим на празниците без да надебелеем?

07.12.2011г. / 23 26ч.
Аз жената
Как да се насладим на празниците без да надебелеем?

Едно от най-хубавите неща на празниците са отрупаните с вкусотии трапези. От една страна нямате търпение за любимите ястия и сладкиши, но от друга може би се притеснявате как ще се отрази всичко това на фигурата ви. Повярвайте, не сте единствена с тези тревоги. Хубавото е, че знаем как да се насладите на празниците, но без да натрупате излишни килограми. Сигурно си мислите, че ще ви посъветваме да се откажете от вкусната храна? Не, най-важното нещо е съвсем простичко – планирайте.

\n

Най-напред не пропускайте закуската. Добре е тя да е засищаща, например овесени ядки, защото фибрите в тях ще ви задържат сити за дълго време. А и с пълен стомах по-трудно ще се отдадете на някое излишно сладко изкушение.

\n

Около час преди обилния обяд или вечеря изяжте една ябълка или пък друг любим плод. Така няма да ометете първото нещо, попаднало пред погледа ви за отрицателно време.

\n

Опитвайте се да си вземате от всяко нещо само по една бройка. Това ще ви предпази от преяждане и препиване, а после и от строга и мъчителна диета.

\n

Относно напитките също се ограничете до една чаша вино или пък 1-2 кенчета бира. Алкохолът е калоричен и може да ви омае и накрая да се окаже, че сте яли най-много от всички. Избягвайте смесените коктейли от алкохол и сладки напитки.

\n

Докато готвите вкусотиите за вашето коледно парти или пък защото ще ходите на гости, недейте да похапвате. Естествено е да опитате как е храната на вкус, но не прекалявайте. Ако си знаете, че едва ли ще устоите да оберете с пръст купата от шоколадовия сладкиш, предварително си пригответе сурови зеленчуци (например моркови), които изискват повече дъвчене и ги яжте, докато готвите. Дъвка без захар също може да ви е от полза.

\n

Ако вие сте домакинята и е останала храна, след като гостите са се нахранили, бъдете любезна и им я опаковайте за вкъщи.

\n

Не пренебрегвайте движението. С извинението, че сега са празници и може да прескочите тренировките, само ще си навлечете неприятности – разваляте си режима, обездвижвате се, трупате килограми. А спортуването ще повлияе добре не само на тялото, но и на духа ви, и ще ви разтовари от стреса.

\n

Ако все пак стане така, че преядете, не се обвинявайте. Просто на следващия ден продължете със здравословното и балансирано хранене. Подуването ще отшуми и няма да ви се отрази толкова пагубно.

Прочетете още:

Коментирай