Майчинство

Захранване на бебето – кога и с какво?

13.12.2011г. / 16 32ч.
Аз жената
Захранване на бебето – кога и с какво?

Захранването на бебето става след като то навърши 6 месеца. Целта на захранването е не да замените порцията адаптирано мляко или кърма с пюре или каша, а да запознаете детето с различен вкус, аромат, цвят и консистенция на храната. Бебетата имат естествен рефлекс да избутват с езиче повечето неща, които попадат в устата им, особено непознатите. Това ги пази от задушаване, но след като пропълзят, този рефлекс изчезва, тъй като бебето започва да опознава света с устата и да опитва различни предмети. За това е нормално, ако бебето избута първата си лъжичка по-твърда храна. Не мислете веднага, че то я отказва, защото не му е харесала. Бъдете постоянна, но и внимателно наблюдавайте какви сигнали ви изпраща вашето дете, все пак вие го познавате най-добре.

Изчакайте до момента, в който знаете, че то ще огладнее, но не да е прекалено гладно, защото пък тогава бързо ще се изнерви на новостите и ще настоява за гърда или шише.
Сложете го в седнало положение, не забравяйте лигавче и подайте лъжичката. С какво да е пълна тя? В първите месеци се препоръчват безглутенови храни. Глутен се съдържа например в житото. Така че можете да опитате с:

  • пюре от тиква
  • пюре от картоф
  • оризова каша

Повечето майки предпочитат да захранят детето си именно с тези храни, защото започването със сладки пюрета – например круша или ябълка, може да стимулира вкуса на бебето към сладкото и после то да не желае да яде естествено по-малко сладките зеленчукови пюрета.
Първия ден дайте една лъжичка, втория – две и така до постепенното заместване на едно хранене с пюре или каша. Дохранете с кърма или адаптирано мляко.

Не се притеснявайте, ако детето ви не е във възторг от новата храна. Не го насилвайте, а изчакайте седмица-две да забрави преживяването и опитайте отново. Все пак няма възрастен, който да си е останал на мляко. Пюрето от картоф можете да смесите с кърма или адаптирано мляко, за да го направите по-течно и да приближите вкуса до онзи, който детето вече познава. Въвеждайте ново пюре всяка седмица. Наблюдавайте за евентуална алергична реакция – зачервявания и обриви.

Не се изненадвайте, ако се промени консистенцията и миризмата на изпражненията, след като детето е яло различна от мляко храна. Имайте предвид, че пюрето от картоф и оризовата каша имат стягащо действие, докато тиквата и крушата разхлабват.

Прочетете още:

Коментирай