За дома

Можем ли без елха на празниците

15.12.2011г. / 22 16ч.
Надежда Маринова
Можем ли без елха на празниците

Понеже сме в коледно и новогодишно очакване, днес в рубриката ни „Петъчен пазар“ ще поговорим за цените на елхите.

\n

Коледа отдавна се е комерсиализирала. Декември е най-търговският месец – за добро или за лошо. Елхата по традиция е центърът на празниците и малките деца най-много й се радват, а можем ли без нея?

\n

Все повече хора предпочитат изкуствена елха, която ползват години наред – ако правилно се съхранява може да издържи над десет Коледи. Най-евтини са елхичките от магазините за 1 лев – от 2 лв. за 20-сантиметровите до 45 лв. за най-големите. В хипермаркетите може да намерите от 13 до 200 лв. Също както миналата година хит са цветните дръвчета – червени, бели и розови.

Тази година има готовност да се доставят 150 000 дръвчета от специално създадени плантации и горски разсадници.

\n

Но има и любители на живото дръвче, които всяка година през декември купуват бор, ела или смърч – отрязани или за засаждане. Цените тази година са: саксия от 30 до 60 лв., а отсечените са по-евтини. Еколозите препоръчват да си вземем елха в саксия, която после в началото на февруари да засадим.

\n

В най-голямата социална мрежа вече се спори разгорещено за моралната страна на въпроса – трябва ли да се отглеждат елхи, само за да бъдат отсечени и след това да украсяват дома ни десетина дни.

\n

За възрастните, които мислят новаторски и смеят да прекрачат традицията, ето няколко най-екологични идеи за Коледа без елха:

Коледни фруктиери
В няколко фруктиери аранжирайте коледни играчки, плодове, шишарки.

\n

Повече коледна декорация
За да компенсирате липсата на елха, заложете на декорацията на няколко места в стаята, във всички стаи, включително в банята, тоалетната и коридора.

\n

Алтернативни елхи
Направете си своя елха/елхи от закачалки, бонбони, саксийно цвете, картон, бутилки, памук, вълна или вълнени конци и каквото ви хрумне – скелетът е пирамида или триъгълник, останалото е въпрос на въображение. Това са най-евтините елхи, но от друга страна са безценни, защото са създадени от творческия ви импулс и сръчните ви ръце.

\n

Най-простото – нарисувайте огромна елха на картон и я закрепете до стената. Украсете я пищно с хартиени или други леки играчки и гирлянди.

\n

Лишавайки се от традиционното коледно дърво, ще освободите финансови средства, които да пренасочите другаде – за подаръци или за коледните ястия.

\n

Весела Коледа и проявете още повече въображение в празнуването!

\n

Прочетете още:

Коментирай