Майчинство

Да научим детето да заспива само

03.01.2012г. / 22 31ч.
Аз жената
Да научим детето да заспива само

Децата на 2-3-годишна възраст могат да правят все повече неща самостоятелно, но как да постъпим, ако заспиването не е сред тях? Те уж са пораснали, а в същото време плачат и настояват мама да ги гушка, докато заспят в прегръдките й, също като малки бебета. Предлагаме ви няколко практически съвета, които ще ви помогнат да научите детето си да заспива само. Най-важно от всичко е да уцелите момента – ако детето все още не е готово, не го насилвайте и опитайте след няколко седмици отново.
Най-напред постарайте се денят на детето ви да протече наистина добре – да е достатъчно изморено от игри, да нямате остри пререкания с него. Подгответе го, че тази вечер ще четете приказка и то ще спи само. Естествено преди това е добре да сте събудили вече интереса му към книгите, тъй като приказката е огромен стимул.
Вечеряйте и след това играйте още малко заедно. Измийте зъбите, изкъпете го (така ще заспи още по-лесно, правете го редовно в началото на изграждане на вечерния ритуал), облечете пижамата и прочетете приказка. След това обяснете, че отивате в другата стая, а то ще остане в леглото, за да прочете само приказка на любимата си играчка, а после заедно ще заспят. Целунете детето (и играчката), пожелайте лека нощ, излезте и затворете вратата. Ако детето ви няма нищо против, загасете лампата.
За да ви се получат нещата, се подсигурете по няколко начина – изградете режим на детето и го спазвайте абсолютно всеки ден. Така то ще знае какво следва и няма да се съпротивлява, измисляйки нови занимания.
Убедете се, че е пило достатъчно вода и е било в тоалетната преди лягане, за да не ви манипулира с „Искам вода“ или „Искам на гърнето“. Обяснете, че след като прочетете приказката, то няма да става от леглото.
Похвалете детето на сутринта, че е спало само като голямо момче/ момиче. Кажете му че го обичате и се гордеете с него, прегърнете го.
Има и по-строг вариант на самостоятелното заспиване, в който след като затворите вратата детето започва да плаче и в зависимост от възрастта му и дебелината на вашите нерви може да реве часове наред. Вероятността обаче то да се научи да заспива само дори и този рев да се повтаря всяка вечер в продължение на седмица не е голяма.
За това подходете с обич и ако не стане от първия път, опитайте отново след известно време. Не забравяйте, че вашето дете е съвсем отделна личност със свой характер и не слушайте приятелките си, чиито деца заспиват сами от бебета, а на 3 г. вече можели да четат и други подобни.
С любов и постоянство резултатите във възпитанието на детето ви ще са добри.

Прочетете още:

Коментирай