Здраве и красота

Печените картофи в пъти по-полезни от варените

10.01.2012г. / 12 58ч.
Надежда Маринова
Печените картофи в пъти по-полезни от варените

Картофите са ежедневната ни храна – вкусни, лесни за приготвяне и достъпни като цена. Трябва да знаем, че витамините им са водоразтворими. Това означава, че ако ги варим, трябва да е на пара или в съвсем малко количество вода. Иначе всички ценни съставки отиват във водата, а ние ядем нишесте.

Картофите съдържат голямо количество витамин C, също B1, PP, K и др. и малко целулоза.

Ценните съставки на картофите се намират непосредствено под кората – така че или ги яжте необелени, или ги белете много тънко.

Варени картофи
Най-добре ги пригответе на пара или ги сварете в малко вода, необелени. Предварително много добре измийте кората им – с чисто нова гъба или четка. След това може да изпиете водата, ако не сте сложили сол, защото в нея са се отделили голяма част от витамините и микроелементите и най-вече калий – който е полезен за работата на сърцето.

\n

Печени картофи
Най-полезни, здравословни и запазващи възможно най-много от хранителните си вещества – витамини и микроелементи са печените картофи с обелките. Отново измийте картофите много добре с четка или гъба, разрежете ги на две половини – от долната страна може да ги посолите леко и да ги поръсите с чубрица. Изпечете в тавичка без вода, с малко мазнина върху картофите – по желание.

Пържени картофи
Картофите са ниско калорична храна. В 100 г се съдържат едва 80 калории. Но ако ги приготвите пържени, заради поетата мазнина, те автоматически стават високо калорийни. А чипс хапвайте само в краен случай.

Ползата
Картофите са диетична храна. те имат диуретичен ефект. Учени са открили, че те смъкват кръвното налягане.

\n

Така че избягвайте пържените, предпочитайте печени или варени на пара и похапвайте картофи всеки ден.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време