Семейство

Учебници на части – по-лека раница!

21.01.2012г. / 14 07ч.
Вергиния Генова
Учебници на части – по-лека раница!

Учебници на части – това ще е новата мода в българското средно образование. Похвално?! Може би да, може би не? Предстои да се разбере.
С новия закон в образованието се дава възможност по един предмет да има неограничен брой учебници. Лично на мен това ми звучи малко стряскащо, на децата не знам. Дано от тези безброй много да се избира възможно най-добрият.
Прекрасно е, че ще бъдат разделени на свитъци – логично е да си помислиш, че примерно един раздел от 20 страници ще е един свитък и свършва раздела – тест, контролно, проверка и оставяме този свитък у дома – евентуално, за да преговаряме по него в края на годината и да го продадем на старо.
В момента в малките класове така се процедира с учебните тетрадки – имат №1, №2, №3.

Определено с учебници на свитъци би трябвало да се намалят килограмите на раниците.
Мен като потенциален покупател на този вид учебници друго ме притеснява – дали свитъците няма да станат прекалено много, с цел да се печели максимално много.
Когато се дава такава свобода – може спокойно да се спекулира – и да се раздели учебникът не на 4 части, а на 40, като всяка тема е отделен свитък. С повече картинки, тестове, занимателни задачки, допълнителна литература, която децата я имат, я нямат време да прочетат, спокойно тези свитъци могат да докарат 20-30 листа. И естествено ще се намерят доводи, че всички тези 30 страници по дадена тема са много важни.
Зам.-министърът на МОНМ Милена Дамянова е коментирала, че вече ще се съблюдава раниците на учениците да не надвишават 15 % от теглото на ученика. Но е казала, че родителите били виновни за тежките раници, защото слагали по две шишета вода на децата. На мен пък ми се струва, че само 200-250 мл вода за цял ден е крайно недостатъчно. А ако сложим ябълка или друг плод и сандвич? Наистина единият вариант е да правят по-голям оборот на училищната лавка, но водата все още е с пари, освен ако МОНМ не предприеме кампания да осигурява вода на децата. Така ще имат осигурена закуска и вода, което също ще облекчи раниците.

Прочетете още:

Коментирай