Свободно време

Жабата – символ на плодородието

23.01.2012г. / 08 45ч.
Вергиния Генова
Жабата – символ на плодородието

Очаквахте да пишем първо за дракона, да, ама дракони по нашите земи отдавна няма (може някога да е имало змейове), докато жабите все още са в изобилие и затова първо избрахме да разкажем за символиката на жабата.
Ако попитате някого какво е любимото ви животно, не знам дали някой ще ви отговори – жаба. Освен някоя девойка да каже, че е готова да целуне и крастава жаба, стига тя да се окаже дълго чакания принц. Или пък да има мили спомени от жабока Кермит от шоуто на Мъпетите.

Всъщност жабата е много древен китайски символ. Свързва се с името на богинята Нюва – създателка на човека. Тя е почитана като символ на живота и осъществява връзката между влюбените. Жабата е символ на плодовитостта и женствеността. Управлява непредвидимата стихия на водата и хаоса.
Противно на логиката, че медицината е точна и прецизна наука, жабата се явява и покровителка на медицината. Как са се вързали исторически тези неща е странно, но пък е добър подарък за някой, който е приет да учи медицина. Жабата още е символ и на душевна красота и вътрешна сила.

Жабата е популярен символ на голям късмет с пари, особено ако я сложите върху монета. А пък ако си купите трикрака жаба с монета в устата – естествено китайско производство – точно тази жаба с червени камъчета за очи, привлича богатството като магнит. Тя е много почитана като символ на богатството и безсмъртието. Според легендата трикраката жаба била много неприятно и зло същество, но Буда я победил и я накарал да обещае, че ще помага на хората. И от тогава жабата вече не причинява неприятности, а напротив – изплюва златни монети. Този елемент можем да го срещнем и в нашите фолклорни приказки, когато при среща с магьосница добрата девойка като заговори от устата й започват да падат диаманти и жълтици, а от устата на лошата девойка змии, жаби и гущери. И естествено идват народните определения като „той има златни уста“ или пък „тя плюе змии и гущери“.
Така че в крайна сметка колкото и нелицеприятна да е жабата, тя е символ на положителни емоции. Но понеже не всеки е запознат със символиката на жабата, когато подарявате може да придружите жабката с малка картичка, на която да напишете нещо за символиката на жабата и вашето послание като например: „пожелавам ти много пари, работата да спори“.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Eeeeх ( преди 11 години )
Ако бях комар, щях да ти разкажа играта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар