Здраве и красота

Погрозняваме – значи ни липсват витамини

25.01.2012г. / 09 32ч.
Вергиния Генова
Погрозняваме – значи ни липсват витамини

Поглеждайки се в огледалото и установявайки, че кожата ни е на петна, потъмняла, няма свеж вид, колкото и кафета да пием. Страдаме от акне. Косата ни е суха или имаме себорея, то преди да се запътим към рафта със специализирани шампоани и скъпи кремове, трябва да се запитаме за какво харчим парите си? И имаме ли достатъчно финанси, за да си купуваме пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти?
Ако пестим от всичко, резултатът е видим – погрозняваме и се разболяваме.

Витамин A (каротин) е витаминът, който регулира функциите на кожата и кожните жлези и способства за усвояването на хранителните вещества, доставени от кръвта. той подобрява обмяната на веществата в кожните клетки. Това се изразява в растежа на космите и ноктите, както и в дейността на мастните и потните жлези.
При намалено количество на витамин A дейността на тези жлези намалява и в резултат кожата става суха, загрубява и загубва естествения си цвят. Косата става суха и чуплива, а ноктите започват да се цепят.
Кожни заболявания като (акне, суха себорея, себорейна плешивост и др.) се дължат именно на намалени нива на витамин A.
Ако забележим признаци от гореизброените спешно трябва да си набавим този витамин.
Ако не можем по естествен път чрез храни като черен дроб, мляко, масло, то най-добре да приемаме витамин A в чист вид или рибено масло. Някои зеленчуци и плодове (съдържат химичното съединение провитамин A, от които пък човешкият организъм може сам да си произведе нужния витамин A.

Изводът е – промяна на приоритетите. Промяна на хранителния режим и на преразпределението на финансите.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Zdravko Zdravkov ( преди 11 години )