Тя, звездата

Магдалена Чавдарова: За йога няма пол, както и възраст

27.01.2012г. / 15 59ч.
Джадала Мария
Магдалена Чавдарова: За йога няма пол, както и възраст

Магдалена Чавдарова се занимава с йога и има свое прекрасно йога студио в центъра на София. За различните практики и мястото им в забързаното ежедневие на съвременната жена Магдалена ни разказва в това интервю специално за читателките на Az-jenata.bg.

Кога започна да се занимаваш с йога?
С йога се срещнахме през есента на 2005 година. Тогава бях изпаднала в състояние на депресия. Помня как нямах желание за живот, исках само да лежа и да не се занимавам с нищо. Прочетох статия за йога, как лекува различни болести и си казах: „Йога ще ми помогне“.
Първоначално започнах при Ани Павлова. Ходех при нея почти всеки ден в седмицата, хванах се за йога като удавник за сламка. Неусетно намерих сили да се преборя със себе си и оздравях напълно за около година. Йога се превърна в част от живота ми, преминах през много изпитания, но тя беше центърът, който ми дава сигурност и светлина в трудностите. През пролетта на 2011 година, заедно със Зоя Иванова, отворихме InSight Yoga Studio.
Преминах и през няколко школи, докато стигна до своя стил и учител.
В момента се подготвям за неколкогодишното ми обучение за Iyengar Yoga учител, заедно с Кристос Павлу, който е моят преподавател от Гърция.

Повече дамско или мъжко занимание е йогата?
За йога няма пол, както и възраст. Всеки може да се занимава с тази древна духовна практика, стига да има желание. Разбира се трябва да се започне под ръководството на учител. Например практиките за децата се различават от тези за възрастни. Както и хората от така наречената „златна възраст“ имат по-различни възможности от един млад човек.
Колкото до това дали е дамско или мъжко може да се каже, че всеки човек би трябвало да практикува йога според собствените си нужди. Всеки може да извлече ползите от йога, стига да се занимава редовно и с желание.

Кога препоръчваш да се отделя време за йога? И по колко? Индивидуално или в група?
Един час по йога обикновено протича в рамките на 90 минути. Най-добре е да се практикува сутрин или вечер. Тогава прана – жизнената енергия – е най-много и човек може да извлече максимална полза от заниманието. Сутрин е добре да се практикува комплекс от асани – пози – за тонизиране и разбуждане, а вечер за успокояване.
Най-добре е да се практикува индивидуално, разбира се под ръководството на учител. Но не всеки има възможността да си го позволи, затова се сформират групи, в които учителят се стреми да обърне персонално внимание на всеки.
Важно е да се отбележи, че йога не е просто гимнастика за тялото. Тя е мощна практика, при която се следва определена последователност от асани. Различните заболявания изискват различни асани, които ако са подбрани грешно и не се изпълняват правилно, могат дори да навредят, вместо да помогнат. Затова хората със сериозни здравни проблеми, нека не подхождат лекомислено към йога. Системата на Аенгар йогата има много силен терапевтичен ефект, тъй като в нея се използват много помощни средства като блокчета, колани, подпори, които помагат на всеки да изпълни асаната, според възможностите му. Този тип йога набляга изключително много на прецизността при изпълнението на асаните и повлиява много успешно заболявания на опорно-двигателния апарат, изкривявания на гръбнака и много други. Такъв учител в България все още няма, но скоро в нашето студио ще започне да преподава Кристос Павлу, който ще ни въведе в тайните на Аенгар йогата.

Как се съчетават йогата с бременността? А с отслабването след раждане?
По време на бременност жените трябва да бъдат много внимателни при практикуването на йога, както и при избора си на учител. Ако досега никога не сте се занимавали с йога, първото тримесечие не е най-удачният период за начало. Трябва да се избягват определени асани, които притискат корема, както и тези, които са обърнати – например свещ и тези, които са извиващи назад и причиняват силно разтягане на корема – като мост и всичките му модификации.
Ако физическото състояние на една бременна дама го позволява и тя практикува под ръководството на опитен учител, йога може да направи връзката с бебето й още по-силна. Йога може да помогне на майката в подготовката й за раждането, да донесе повече спокойствие и хармония в жената, да я предпази от следродилната депресия.
След раждането много дами са загрижени за възстановяване на фигурата си и с правилно подбрани йога упражнения и подходящ режим на хранене, това може да стане по-бързо и лесно.

Как реши да се отдадеш изцяло на йогата и успешно ли се развива студиото ти?
Решението да се отдам на йога дойде съвсем естествено. В един момент няколко мои приятели започнаха да ме търсят да практикуваме заедно. Тогава нямах представа, че ще се превърне в мое основно занимание, правех го за удоволствие. С практиката си осъзнах колко отговорно занимание е преподаването на йога. Когато човек преподава, той е изцяло отдаден на нуждите на другите. Щастието и хармонията, които струят от всеки един след края на йога класа, е най-голямата награда.
Студиото, макар и съвсем новичко, се развива успешно. Нашата амбиция е да се превърнем в първото Аенгар йога студио в България и да бъдем още по-полезни на хората.

Относно храненето – най-важните правила, които съблюдаваш? И съвет, който би дала на нашите читателки?
Йога философията ни учи да бъдем осъзнати в живота си. В това число и в избора си на храна. Аз самата съм вегетарианец, стремя се да следвам едно просто правило – да не консумирам нищо в опаковка. По този начин свеждам до минимум Е-тата, изкуствените добавки и химиите, с които тъпчат храните. Разбира се има по биомагазините и качествени опаковани храни, но аз визирам основно повечето вафли, кроасани, евтини бързи закуски и т. н. Млечните продукти си ги набавям от една екоферма, която се намира в Плана планина. С няколко приятели правим поръчка на фермата и те ни доставят продуктите на адреса на залата два пъти седмично. Стремя се да ям повече сезонни зеленчуци и плодове, както и сурови ядки. Взимам супер храни, като спирулина, хлорела, годжи бери, които са богати на всички необходими елементи.
Като съвет към читателите ще дам да бъдат отговорни в избора си на храните и да четат етикетите. Интересувайте се какво ядете! Не всичко, което се рекламира като здравословно е такова.

Любимото ти място? Цвят? Вкус?
Може би заради това, че съм родена на морето, най-любимите ми места са там, където има море. Обичам морето, заради неговия простор, дълбочина и усещане за пречистване, които ми носи.
Любим цвят е пурпурният, както и тъмно червеният. А за вкус – обичам простичките вкусове – на прясно откъснати ябълки, праскови, грозде.

Пожеланието ти към читателките на Az-jenata.bg?
Пожелавам им да бъдат осъзнати в действията си. Да бъдат креативни в живота си и да търсят урока във всяка една житейска ситуация.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Магдалена ( преди 11 години )
Здравейте, намираме се на ул. Бенковски 11- повече инфо на ***.insightyogastudio.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Мартин ( преди 11 години )
Супер! Отдавна искам да се занимавам с този тип йога, главно за да ми помогне с гръбначното изкривяване. Къде е адреса на студиото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар