Здраве и красота

Със средиземноморска диета ставаш и по-слаба, и по-умна

16.02.2012г. / 08 25ч.
Аз жената
Със средиземноморска диета ставаш и по-слаба, и по-умна

Средиземноморският начин на хранене благоприятства здравето на мозъка – намалява риска от увреждания, свързани с възрастта, според американски учени.

Основните съставки на Средиземноморската диета са плодове, зеленчуци, зехтин и риба. Консумацията на повече омега-3-мастни киселини (сьомга, риба тон, херинга, орехи и сурово олио от рапица) повдига настроението и е полезна за здравето.

Резултати от мозъчно сканиране показват, че консумацията на този тип храни намалява опасността от развитие на лезии, които са свързани с развитието на когнитивни нарушения, включително болест на Алцхаймер.

Екип от Училището по медицина „Милър“ към университета на Маями проследява хранителните навици и изследва мозъчното здраве на 1000 души, съобщават от Puls.bg.

Оказва се, че хората, които се придържат към средиземноморския стил на хранене, имат по-нисък риск от мозъчни увреждания. Учените взимат предвид и фактори, като физическа активност, тютюнопушене, нива на липиди в кръвта, високо кръвно налягане, диабет, анамнеза за сърдечно заболяване. Хранещите се по този начин поддържат и здравословно тегло, показват резултатите.

Някои изследователи смятат, че диетата запазва здравето на сивите мозъчни клетки, тъй като тя помага за намаляване на възпалителните процеси в организма. Според други ползите за мозъка се дължат на високия прием на антиоксиданти.

Доказано е, че средиземноморската диета намалява и риска от раково заболяване и помага за поддържане здравето на сърцето.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай