За дома

Мартеница за дома

26.02.2012г. / 10 28ч.
Вергиния Генова
Мартеница за дома

Баба Марта бързала, мартенички вързала. Преданието е, че се кичат всички с мартеници и хора и домашни любимци, а след това и плодни дръвчета. Защо да няма и мартеничка – сувенир за дома. На мен все повече този вид мартеница ми се струва най-удачния подарък.
Защото това, което наблюдавам е меко казано странно – всички правят, купуват, разменят купища мартеници, а когато погледнеш по улиците рядко виждаш хора окичили палтото си с мартеници, например. Спомням си като бях малка трябваше да има мартеница за ръката, за закичване и за връхната дреха. Сега дори най-големите ентусиасти носят само по няколко гривни на ръката.

Е, аз също не съм от мартенските елхи, които се украсяват богато, въпреки че си имам специална бяло червена блуза за случая, която обличам само когато съм в настроение, разбира се.
Та идеята е защо да не си разменяме повече мартеници сувенири? Запитвайки се реших да експериментирам и да се пробвам да ушия на машина няколко мартеници от парчета бял и червен плат. Най-проста и лесна форма ми се стори къщичка, пък и някак уютна.
Оказа се, че такива малки елементи е сложно начинаещи да експериментират с шевна машина, най-вече защото се изнервя човек и приятността и удоволствието се стопяват. Но когато има ентусиазъм, има и начин – може да се ушият и на ръка. Така че единственото, което се изисква е да се намерят парчета бял и преобладаващо червен плат, да се нарежат, да се съшият и да се напълнят с вата. Аз реших, че е редно да сложа за закачалка и по една истинска мартеница от бяла и червена прежда, за по-недосетливите. С една дума да е кристално ясно, че подарявам мартеница. И това е – наистина е лесно за начинаещи и не е толкова трудоемко. Разтоварва и разсейва лошите мисли. Нали уж идва пролет, трябва да се зареждаме с веселост?!

Прочетете още:

Коментирай