Бременност

Подгответе се за бъдещата бременност

28.02.2012г. / 18 54ч.
Мария Дуковска
Подгответе се за бъдещата бременност

Много често двойките се заблуждават, че случи ли се мечтаната бременност, всичко оттам насетне ще върви идеално. Изпълнили сте основната мисия и край. Всъщност обаче, за двойките, които планират бременност и дете, е добре да помислят за няколко стъпки преди да започнат опитите за бебе.

Тези стъпки ще ви помогнат да се подготвите пълноценно за бъдещия си наследник, осигурявайки му добър старт още в утробата ви.

1. Започнете да пиете фолиева киселина. Тя е изключително полезна и предпазва плода от гръбначното изкривяване спина бифида. Гинеколозите препоръчват нейният прием да се започне поне няколко месеца преди забременяване, защото така има най-голям ефект.

2. Направете си рутинни изследвания. При планиране на бременността, е добре да посетите личния си лекар и да го помолите за направление за рутинните изследвания – кръвна картина, урина, захар. Проверете здравословното си състояние, за да сте сигурна, че няма да има проблем при опитите да забременеете.

3. Ако пушите, спрете цигарите или поне драстично ги намалете. Едва ли има нужда от обяснения защо.

4. Разучете как стои въпросът с майчинството, отпуските и осигуровките ви.

5. Посетете зъболекаря си за профилактичен преглед. Често свързват заболявания на венците и устната кухина с причина за преждевременно раждане.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай