Майчинство

Как детето да не страда когато Ви няма за по-дълго

22.06.2005г. / 11 42ч.
Аз жената
Как детето да не страда когато Ви няма за по-дълго

Някои майки не ходят на работа и имат възможност да са почти през цялото време с децата си, но други не могат... В днешно време българските жени не само работят, но и често пъти работата им е свързана и с пътувания из страната или задълбочаване в професионалните задължения, което означава намален контакт с детето.

Как да изпълняваме професионалните си планове без това да се отразява на децата ни?
Вместо да се притесняваме, че малкото ни съкровище страда, може да използваме някои малки, но имащи голямо значение жестове. Вие може да запазите силната връзка с детето си дори и когато сте до късно в офиса или извън града.

Може да Ви се стори нереалистично да може да направите така, че детето да усеща присъствието Ви когато не сте вкъщи за по-дълго от обичайното, но ще му липсвате по-малко, ако повече неща му напомнят за Вас. Малки жестове, ритуали или забавления могат да са Ви от полза в трудни моменти. Ето някои идеи:
Непременно му казвайте колко Ви е тъжно, че Ви се налага да отсъствате толкова време и не сте заедно.

Изпратете му картичка от мястото където сте. Обяснете му непременно за някоя историческа забележителност или смешен инцидент от пътя, така че детето ви да се почувства като част от Вашето пътуване.

Поставете снимка на Вас двамата на неговото нощно шкафче.

Запишете се как четете приказки на касета/ CD, така че Вашето дете да може да слуша гласа Ви


Понякога позволявайте на детето си да спи във Вашето легло когато Ви няма.


Обаждайте му се по-често, отколкото си мислите, че е необходимо.

Когато се обадите да му пожелаете лека нощ, обяснете му какво бихте направили ако бяхте там (например го гушкате и завивате в леглото).

Ако сте извън града, дайте на детето си нещо като химикалка, ръкавици, радио или друга вещ, която използвате често. Дайте му една от тениските си да спи с нея.


Донесете нещо на детето си. Не скъпа играчка, възможно е това да е предмет, който няма никакво значение за Вас, като например някакъв рекламен материал или шампоанчето от хотела – то може да не е ценно за Вас, но в неговите очи да е ценна придобивка.

Когато сте си най-после вкъщи, направете малък празник – сгответе любимо негово нещо за ядене или направете нещо заедно, което детето Ви обича.

Коментирай