Здраве и красота

Здрави и красиви без яйца и мляко

01.03.2012г. / 12 40ч.
Ивет Лолова
Здрави и красиви без яйца и мляко

По време на постите можем да заместим яйцата и млякото с банан и сусам, всъщност така постоянно се хранят веганите. Затова информацията взех от „първа ръка“ от Ванилка – Ваня Иванова.

Млякото в рецептите може да се замени с всякакви ядкови млека – бадеми, лешници, сусам, слънчоглед, соя, ориз, коноп. Всички те са много вкусни и много по-хранителни от кравето мляко. Едно чаша сусамено мляко доставя на организма 3-4 пъти повече усвояем калций отколкото една бучка сирене.

Яйцата в солените рецепти лесно можем да заместим с ленено брашно или с чиа (но в сурови ястия, които не се пекат). В зеленчуковите кюфтета се слагат 1-2 лъжици бяло брашно (да не е ръжено или царевично). Благодарение на съдържанието на глутен, се получава една разтеглива структура като ластик. Това спомага за слепването на продуктите и кюфтетата не се разпадат.

В сладкишите яйцата се заместват със смачкан банан.

Колкото до хранителния състав, въпреки, че много диетолози приемат яйцата за най-добрия протеин за човешкото тяло, това не е така. Най-добрият протеин е конопеният – едестин. Той е много близък до албумина в кръвта ни. Когато хапнем конопени зърна, стрити на прах – печени или сурови, но по-добре сурови, тогава организмът ни директно го усвоява и го прилага в тялото си. Докато изяждайки едно варено яйце, организмът ни първо трябва да го разгради и чак след това да го усвои, без да споменаваме за лошия холестерол.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай