Писна ми

Българското масло – масло ли е?

03.03.2012г. / 09 29ч.
Вергиния Генова
Българското масло – масло ли е?

Напоследък все по-често се чудя как всичко се превръща в киндер сюрприз – пише едно, а вътре съвсем друго. На българското масло определено пише масло. Отивам в бакалията, все още има подобни магазини и казвам „Едно масло, моля.“ И ми дават масло. После вече си го купил, чети си етикета колкото си искаш. А когато го отвориш се чудиш какво точно си казал, защото въобще не прилича на масло.

Аз започнах да препрочитам етикетите, когато при едни и същи условия държах българско и германско масло и се оказа, че все едно са коренно различни продукти. И наистина са.
Германското масло не се разтопява, и е с леко жълт цвят, докато българското е белезникаво и придобива някаква пенесто подобна пихтиеста маса. И на вкус и на цвят нямат почти нищо общо.
Четейки етикета на българското масло, сериозно се запитвам защо изобщо на опаковката пише МАСЛО.

Що за продукт е това?
И докога в България ще пише едно на опаковките, а като го отвориш ще се окаже нещо съвсем различно, а на вкус ще е съвсем трето. Даже не искам и да си помислям от какво е правено, при какви условия и колко вредни неща има вътре. А уж сме в Европейския съюз. Какво ли щеше да е, ако не бяхме. И стигаме до цената – защо цената му е като на масло, като въобще се оказва, че не е масло. А качествата? На мен например ми трябва, според рецептата – истинско краве масло – как да съм сигурна, че сладкишът, който искам да приготвя ще се получи както трябва, с продукт, който съм купила за масло, но явно е някаква неземна космическа добавка, с неизяснен произход и състав. Имало растителна мазнина – ами като има, тогава не го кръщавайте масло. Защо трябва хората да се подлъгват под името? Уж, учим децата си, че млечните продукти са онези направени от мляко (краве, овче, козе...) и са от животински произход. Е, знаейки това няма нужда да ми се пише – кренвирши от месо, салам от месо, защото хората знаят, че месните продукти се правят от месо, нито пък да ми се пише сирене от мляко, щом е кръстено сирене, трябва да е от мляко, нали така?
Така че време е не само малките букви да обозначават съдържанието, ами и имената на продуктите да се дават според това съдържание. И не ми казвайте – „Да си четете етикетите, бе, госпожо!“ Ми, госпожата може да е привърженичка на българските продукти и да иска да си купи българско масло. Но явно българско масло, просто няма. Или има, но човек като си купи един два пъти подобно не-масло и достига до този извод, а може да има много чисти и хубави български масла на пазара, но купувачът губи интерес и не иска повече да отваря киндер сюрприз и залага на онова, за което е сигурен, че е масло.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
тарта ( преди 11 години )
Точно защото сме в ЕС вече няма храна за ядене, както е в цяла Европа вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Стела ( преди 11 години )
Защо коментара ми беше изтрит? Вероятно сте помислили, че правя реклама, но аз просто съм доволен клиент, който получава това, за което плаща. Така трябва да бъде във всички магазини- да се продават ОСНОВНО качествени български продукти!От редакцията:Защото, ако започнем да пропускаме коментари, били те от доволни клиенти, платени рекламисти или роботи-спамери, представете си какво ще стане. На денонощие налазват роботи и пускат толкова реклами, че ако ги оставим всичките, основното съдържание на сайта ще бъде от такива реклами. Вие може би съвсем добронамерено да рекламирате нещо, но няма как това да се установи със сигурност. Освен това, сайтът се издържа от платени, а не от безплатни реклами. Надяваме се на Вашето разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
От редакцията:Благодарим. Обаче със звездички заместихме рекламата, така, както правят например по телевизиите с "бииип". :-) Не се съмняваме във Вашата добронамереност. Обаче реклами безплатно не публикуваме. Показахме на авторката коментарите, ако случайно не ги е видяла, също и показахме на хората, които се грижат за рекламите да предложат на този он лайн магазин ако иска да се популяризира срещу съответното заплащане. И Ви благодарим.До редакцията: Още в първия си пост написах, че купувам Родопско краве масло от *** и децата ми го харесват. Да, има и други магазини, които предлагат качествени български продукти и ще е страхотно, ако читателите Ви научат за тях. По-важното е, че ги има! Затова Ви предложих да напишете нова, интересна статия. Не съм публикувала никакви линкове към сайтове и не мисля, че има смисъл да го правя! Това е Ваша работа - да занимавате многобройните си читатели с интересни теми. Аз си имам 2 хлапета вкъщи и това ми е напълно достатъчно. Поздрави, Марта Колева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
Вергиния, българското масло е хубаво и качествено, стига да знаеш откъде да си го купиш. С този негативизъм доникъде няма да я докараме обаче!!!! Не е ли по-добре хората да знаят, че има истински и вкусни продукти, които се продават свободно на българския пазар и са произведени в България, отколкото да четат статията ти и лапат маргарин? Аз нямам нищо против само моите деца да ядат качествени храни, но не е ли прекалено егоистичо? Възмутена съм, че коментарът ми беше изтрит!!!От редакцията:Възмущението Ви, прощавайте, но ни се струва малко престорено. Ние все пак сме доста отдавна в интернета, молим Ви да не ни подценявате така, обидно е. Нима само в сайта, който посочихте се продава хубаво масло? Едва ли. :-) Желаем Ви приятен ден и разчитаме на Вашето разбиране. И молим Ви да оцените това, че Ви отговаряме и Ви отделяме време. На друго място щяха да Ви изтрият тихомълком и никой нямаше да разбере нищо. Нали така? Можете да напишете къде се намира този магазин, но не да публикувате линк към сайта му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
От редакцията:Бихте могли да кажете как и откъде да намираме това масло, но без да публикувате линкове към сайтове, нали?До редакцията: Вие изобщо чели ли сте статията на г-жа Генова? Тя има страхотен стил и прекрасен начин на изразяване, но и тя, и голяма част от читателите Ви не знаят откъде да си закупят вкусни и истински, български продукти. Тъй като аз имам щастието да си набавям такива, реших че мога да споделя това. Едва ли някой от читателите Ви го интересува дали се преструвам или правя реклама, или пък че денонощно Ви лазят роботи-спамери, или как се издържа сайтът Ви и т.н Просто това не е интересно за четене! Г-жа Генова е написала, че и е "писнало", защото "явно българско масло просто няма". Е, сега и тя, и Вие знаете, че това не е така. Сега можете да предложите поредната интересна статия за читателите си. Желая Ви успех! Поздрави, Марта Колева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 5 rate down comment
rosen ( преди 11 години )
Скъпи дами напълно разбирам и споделям безпокойството ви по този проблем,но всичко зависи от вас по -точно от нас нека не кротуваме а да надигнем глас.Все пак Бойко е зад нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Лилия ( преди 11 години )
8 rate up comment 18 rate down comment
Мария К. ( преди 11 години )
И аз купувам само немско масло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 10 rate down comment
ivan ( преди 11 години )
Аз също купувам само немско масло!Що се отнася до етикета на българските стоки всичко е ЛЪЖА.Дори е лъжа ,че продукта е български!Как може да е български един продукт в който се съдържат предимно китайски и всякакви чуждоземни ***?!МРАЗЯ КИТАЙСКИТЕ СТОКИ!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време